Lochem verhoogt energietoeslag met 500 euro

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.nl)

LOCHEM/GORSSEL – Zo’n 1250 mensen ontvingen al de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Deze week besloot het college van B&W om de bijdrage te verhogen met 500 euro. Mensen die de eerste bijdrage ontvingen krijgen hierover een brief. Wie nog niet eerder een aanvraag deed kan dit alsnog doen en kan dan 1300 euro krijgen, als aan de voorwaarden van de regeling wordt voldaan.

Die voorwaarden zijn vrij simpel. Iedereen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm komt in aanmerking. Een eigen woning of het banksaldo spelen geen rol. De aanvrager moet verder 18 jaar of ouder zijn en in de gemeente wonen. De bijdrage is bedoeld om de stijging van de energiekosten draaglijker te maken. Het Rijk compenseert de gemeente grotendeels. Lochem koos voor 130 procent van de bijstandsnorm. Dat is meer dan de 120 procent die elders meestal geldt.

Automatisch bericht

Huishoudens die eerder een energietoeslag ontvingen krijgen automatisch bericht over de extra toeslag. Wanneer inwoners zich in eerste instantie niet gemeld hebben maar wel denken in aanmerking te komen dan kunnen zij zich melden bij ’t Baken via het aanmeldformulier op www.bakenlochem.nl/energietoeslag of via telefoon (0573) 289 290.

Wethouder Wendy Goodin zegt in een toelichting blij te zijn met de verhoging. “Zo kunnen we mensen die het nodig hebben helpen. Maar we beseffen ons dat we er hiermee niet zijn.” Ze zegt zich vooral zorgen te maken over mensen met een middeninkomen. Die komen ook in toenemende mate in de problemen maar komen niet in aanmerking voor toeslagen zoals deze. Ook veel andere gemeentelijke regelingen kennen een inkomensgrens van 130 procent van de bijstandsnorm.

Energiebesparing

Een andere handreiking betreft hulp bij energiebesparing en verduurzaming. Het grootste deel van de mensen met een laag inkomen woont in een huurwoning. Maar er zijn ook mensen met een eigen huis dat slecht is geïsoleerd. Zowel huurders als huiseigenaren kunnen een beroep doen op hulp van LochemEnergie om energie te besparen.

Om in aanmerking te komen, moet minstens een achtste van het netto-inkomen op gaan aan de energierekening. Inwoners kunnen zich aanmelden voor deze ondersteuning via
hulp@energierekeningonbetaalbaar.nl en via telefoonnummer 06 11220692. Op de website
energierekeningonbetaalbaar.nl is meer informatie te vinden.

LochemEnergie

Inwoners die niet tot de doelgroep behoren, maar wel energie willen besparen kunnen zich ook melden bij LochemEnergie. Energiecoaches brengen tijdens een huisbezoek in kaart hoe het energieverbruik omlaag kan. Voor alle inwoners geldt dat informatie over energiebesparing is te vinden op www.regionaalenergieloket.nl/lochem, www.energieloketlochem.nl en www.lochemenergie.net.

Lees HIER een eerder uitgebreid redactioneel artikel over het project ‘Energierekening onbetaalbaar? Kom niet in de kou te zitten!’