Ex-inburgeraars behalen certificaten en zijn gewild bij werkgevers

0
Trots tonen de ex-inburgeraars de behaalde certificaten die hen op weg helpen op de arbeidsmarkt (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Een 12-tal mensen met een migratieachtergrond ontvingen donderdag in Het Stadshuus in Lochem de certificaten die horen bij opleidingen die ze de afgelopen tijd volgden bij het Graafschap College. Opvallend detail: de meeste van deze statushouders hebben al werk of lopen stage. Eén van hen begint een eigen bedrijf.

De betrokkenen volgen eerder een inburgeringscursus. Via ‘t Baken bood de gemeente Lochem hen een cursus aan die de kans op werk moet vergroten. Dat blijkt te werken, want enkele deelnemers lieten de uitreiking van de certificaten lopen. Ze moesten werken en konden geen vrij krijgen of ze wilden dat niet.

Certificaten

Het ging om een drietal certificaten: Basisvaardigheid Operator, VCA-Basis (veiligheid), Tekeninglezen en Veilig rijden met de heftruck. Combinatie hiervan waren ook mogelijk. De insteek was de motivatie. Anders dan gebruikelijk was de taalvaardigheid niet doorslaggevend. Het taalniveau van de betrokken mensen is nogal verschillend. Tijdens de lessen werd met een tolk Arabisch gewerkt.

Docent Frank Haarsman van het Graafschap College vertelde dat het wennen was om via een tolk les te geven. Daardoor ging het tempo weliswaar omlaag, maar uit tussentijdse toetsen bleek dat de lesstof de cursisten wel degelijk had bereikt. Die toetsen werden in het Nederlands afgenomen, maar teksten kopiëren in de vertaalmodule van Google bleek goed te werken.

lees verder onder de foto…

Een handtekening eronder en het behaalde certificaat is binnen (foto: LochemsNieuws)

Motivatie

Haarsman prees ook de motivatie van de deelnemers. Uitgezonderd een enkele positieve coronatest waren ze bijna altijd allemaal aanwezig. De certificaten doen hun werk als het gaat om de waarde van de cursisten op de arbeidsmarkt. Eén van hen vertelde dat hij 6 aanbiedingen op één dag kreeg toen hij het behalen van het certificaat in zijn online-CV zette.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat migranten vaak tegen dingen aanlopen die volslagen nieuw voor ze zijn. Zoals het zoeken van een school voor de kinderen, vervoer naar het speciaal onderwijs, kinderopvang en dergelijke. Daarbij kon ‘t Baken helpen, zodat er rust en ruimte ontstond voor de oriëntatie op werk.

Trots

Wethouder Henk van Zeijts zei trots te zijn op de betrokkenen en op het geslaagde project. Hij wenste de betrokkenen veel succes bij het vinden van werk. En liefst werk dat ze leuk vinden. Hij constateerde dat de arbeidsmarkt momenteel erg gunstig is voor wie aan de slag wil.

Namens de gemeente werd kwam er begeleiding van klantmanager Jonne van de Wardt, die de deelnemers onder meer meenam naar bedrijven in de regio. Lokaal waren dit onder meer Wila, Mepal en Nijha. Majella Schreurs was beleidsmatig verantwoordelijk vanuit de gemeente.

Fotomoment

De certificaten werden uitgereikt door docent Frank Haarsma en PR-man Maurice Velthorst van het Graafschap College. De duidelijk trotse cursisten poseerden aansluitend op de Markt voor een groepsfoto.