Hulp bij onbetaalbare energierekening is dichtbij

0
De energie-concierges Yvonne Nieuwpoort en Bart Dik hebben veel mogelijkheden om mensen te helpen (foto: LochemEnergie)

LOCHEM/GORSSEL – Steeds meer mensen kunnen hun energierekening maar moeilijk of helemaal niet meer betalen. Daar komen door aflopende energiecontracten steeds meer mensen bij. Omdat de inflatie ook op andere fronten om zich heen grijpt, is dit geen tijd voor valse schaamte. Toename van 100 euro per maand is eerder regel dan uitzondering. Via het project ‘Energierekening onbetaalbaar? Kom niet in de kou te zitten!’ is hulp voor inwoners van de gemeente Lochem dichtbij. Die hulp kan ver gaan en varieert van bespaartips tot vervanging van energievretende apparaten in huis en zonnepanelen.

Bart Dik is projectleider en energieconciërge. Hij komt bij veel mensen thuis en kent de soms schrijnende verhalen. Van de vrouw die nog maar één lamp in huis laat branden en de cv helemaal niet meer gebruikt, tot de eigen-woningbezitter die zijn geld in de stenen heeft zitten en onvoldoende verdient om het hoofd boven water te houden. Of de dame van 88 met een AOW-uitkering van 1100 euro en een energierekening van 550 euro.

Ongeloof

Dik zegt: “Er is vaak sprake van schroom of schaamte om hulp te vragen. Enig wantrouwen is er ook wel. Of ongeloof als ze horen dat mogelijk zelfs een gratis nieuwe vriezer of wasmachine kan worden geregeld. Mensen zijn bang dat ze dan ergens aan vast zitten en vinden het te mooi om waar te zijn.” Voor het project – dat tot eind 2023 loopt – is ruim 6 ton beschikbaar. Het gaat om een landelijke subsidie die over de gemeenten is verdeeld. De gemeente Lochem heeft burger-energiecoöperatie LochemEnergie gevraagd om er mensen met een laag inkomen of uitkering mee te helpen.

Toen het project begon werd rekening gehouden met zo’n 1000 huishoudens die in meer of minder mate problemen met de energierekening zouden krijgen. Geschat werd dat zo’n 600 hiervoor contact zouden zoeken met ‘Energierekening Onbetaalbaar?’. Door de recente prijsexplosie zijn die aantallen flink naar boven bijgesteld.

Communicatie

Maar nog lang niet iedereen is op de hoogte van het bestaan van het project. De teller van het aantal huishoudens dat heeft aangeklopt staat op ongeveer 150. De communicatie met een deel van de doelgroep is lastig. Het gaat vaak om mensen die het nieuws niet volgen en geen kranten lezen. Dat is de groep die wordt overvallen door de plotseling stijgende energierekening. Ze zien het vaak niet aankomen en weten ook niet dat ze hulp kunnen krijgen.

Bart Dik zegt: “We proberen mensen nu ook te bereiken via professionals die bij hen over de vloer komen. Bijvoorbeeld medewerkers van ’t Baken, SWL, kerken en Vluchtelingenwerk. En ook worden familie, mantelzorgers en buren opgeroepen om mensen op het spoor naar hulp te zetten.

Voor wie?

De vraag wie precies in aanmerking komen voor de meer uitgebreide hulp is lastig te beantwoorden. Iedereen die via de gemeente de eenmalige energietoeslag van 800 euro heeft ontvangen komt sowieso in aanmerking. Zowel huurders als woningeigenaren. De gemeente hanteert hiervoor de regel dat het gezinsinkomen maximaal 130 procent van de bijstandsnorm moet bedragen. Iedereen die problemen ervaart kan zich in ieder geval melden, onder het motto: vragen staat vrij. Op besparingstips kan iedereen rekenen. Overigens wordt ook hulp geboden aan mensen die moeite hebben met de aanvraag van de genoemde toeslag van 800 euro.

De energieconciërges komen (gratis) bij de mensen thuis en kijken waar de snelle ‘winst’ is te halen met 24 energiebesparende tips en artikelen zoals spaarlampen, radiatorfolie, tochtstrip en een waterbesparende douchekop. Dit leidt weliswaar tot leuke besparingen op jaarbasis, maar Bart Dik erkent dat het bij de huidige energieprijzen om ‘peanuts’ gaat. Vervanging van een stokoude vriezer of wasmachine tikt al wat meer aan. Wat er nog meer mogelijk is, is maatwerk. Voor iedereen wordt de beste oplossing gezocht.

Zonnepanelen

Écht besparen kan pas door het dak vol te leggen met zonnepanelen. Dik: “We komen natuurlijk veel in huurhuizen van de woningbouwcorporaties. De corporaties hebben een planning voor renovatie en verduurzaming voor het huizenbestand voor de komende jaren. De vraag van de bewoners is om het isoleren van huizen en het plaatsen van zonnepanelen te versnellen. Wij willen daar graag bij helpen. Bijvoorbeeld: een renovatie staat gepland in 2026 inclusief het plaatsen van zonnepanelen.”

Door nu al zonnepanelen te plaatsen heeft de woningbouwcorporatie extra kosten, omdat de panelen in 2026 weer (tijdelijk) van het dak af moeten voor de renovatie. Maar 4 jaar zonne-energie bespaart substantieel. LochemEnergie onderzoekt nu samen met de woningbouwcorporaties of zij de kosten van het tijdelijk verwijderen van de zonnepanelen in 2026 op zich kan nemen vanuit het budget van deze hulpactie.  “De renovatiekosten voor de corporaties blijven daarmee gelijk en de huurders hebben 4 jaar eerder al voordeel van de zonnepanelen”, aldus Bart Dik.

Contact

De steun aan mensen die in de knel komen is in lijn met het beleid van de gemeente Lochem. De gemeenteraad nam eerder dit jaar een motie aan waarin aandacht werd gevraagd voor wat wel ‘energiearmoede’ wordt genoemd. Sindsdien zijn de prijzen alleen maar nog verder gestegen.

Wie contact wil met de energieconciërges of met vragen zit, kan mailen naar info@ energierekeningonbetaalbaar.nl of bellen met 06 11 22 06 92.

Meer op: energierekeningonbetaalbaar.nl.