Wmo-bijdrage april en mei kwijtgescholden [video]

0
Video still

LOCHEM – Mensen die hulp of ondersteuning krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hoeven de eigen bijdrage over april en mei niet te betalen. Wel moeten veel klanten nog facturen ontvangen over eerdere maanden. Het CAK, dat de bijdragen int, heeft door technische problemen veel facturen nog niet kunnen versturen.

Dit is te lezen in een brief die de Wmo-klanten hebben ontvangen. De meeste mensen betalen 19 euro in de maand, als eigen bijdrage voor onder meer huishoudelijke hulp. Door de coronacrisis konden of mochten veel diensten niet worden verleend. Dat was aanleiding van de Rijksoverheid om bijdrage gedurende twee maanden niet in rekening te brengen.

De meeste mensen betalen dit jaar dus 190 euro (10×19) aan bijdragen. Mensen met de allerlaagste inkomens betalen nog iets minder.

Reserveer geld

Het CAK adviseert mensen die nog geen facturen hebben ontvangen over andere maanden van dit jaar om hiervoor alvast geld te reserveren. De facturen komen zeker nog. Zo zullen veel mensen bijvoorbeeld nog moeten betalen voor januari, februari en maart. Dit komt neer op 57 euro. Wie betalingsproblemen heeft kan een regeling treffen met het CAK.

Bij het CAK is een systeemwijziging in technische zin spaak gelopen. Met ingang van dit jaar wordt de eigen bijdrage niet meer per vier weken (17,50 euro) maar per maand geïnd. Dat nu 19 euro moet worden betaald is dus geen prijsstijging. Wmo-klanten ontvangen per jaar nu één factuur minder. De Wmo wordt uitgevoerd door de gemeente.

Meer informatie op www.hetcak.nl/wmo2020

De uitlegvideo hieronder is afkomstig van het CAK: