Video over oorlog en bevrijding van Zwiep [video]

0

ZWIEP – Er is een nieuwe video verschenen uit de reeks ’75 Jaar Vrijheid’, over de bevrijding van de verschillende kernen in de gemeente Lochem. Dit keer is Zwiep aan de beurt. Marieke Stegink interviewde de zusters Ali Hietbrink en Gerrie Markerink over de gebeurtenissen van destijds.

Heel slecht hadden de mensen in Zwiep het tijdens de oorlog niet. Ook Ali en Gerrie hebben niet heel veel slechte herinneringen aan die tijd. Ze waren 5 en 8 jaar oud toen de oorlog uitbrak. Zelfs in de beruchte hongerwinter hoefden ze zelf geen honger te leiden. De boerderij van hun ouders leverde aardappels, groenten en vlees van zelf (illegaal) geslachte varkens. Er was geen gebrek aan voedsel.

Ruilobject

Mensen die het minder getroffen hadden gingen in die winter letterlijk de boer op om dingen te ruilen tegen eten. Zoals een pop die als ruilobject is nog steeds in het bezit van een van de zusters. Vaak werden mensen gastvrij ontvangen. Ze konden hun buik rond eten en ‘s avonds werd het vaak gezellig. Soms had iemand een gitaar bij zich en werd er gezongen. De volgende dag trokken de ‘gasten’ dan weer verder.

Hondje

Een verdrietig voorval deed zich voor toen het hondje Tommy aansloeg toen op de weg bij de boerderij iemand werd aangehouden door de Duitsers. Om het waakse hondje tot de orde te roepen werd herhaaldelijk zijn naam geroepen. Daarop schoot een Duitsers het beestje dood. De zusters vermoeden dat zijn naam de aanleiding was. De Engelse bevrijders werden immers vaak ‘de Tommies’ genoemd.

Aardige Duitsers

De oudere Duitse soldaten met wie Zwiep te maken kreeg bezorgden de bewoners eigenlijk nooit problemen. Ze werden zelfs aardig gevonden. Ze waren gek met de kinderen uit de buurt en deden weinig kwaad. Ze waren duidelijk tegen hun zin ten strijde gestuurd. Dat werd later anders toen er Duitse ‘broekies’ van soms maar 16 of 17 jaar voor in de plaats kwamen. Die waren erg fanatiek en daar werd eigenlijk nooit mee gesproken.

Alle video’s uit de inmiddels aanzienlijke reeks zijn de vinden op DEZE pagina op de website van de gemeente Lochem.