College belooft verlenging indicatieduur bij langdurige zorg

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Een motie die ervoor moet zorgen dat mensen met een beperking of een chronische ziekte niet steeds opnieuw beoordeeld worden voor ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), kreeg maandag unanieme steun van de Lochemse gemeenteraad. Velen moeten nu nog jaarlijks geloven aan herindicatie. Dit gaat vaak gepaard met het aanleveren van bewijzen die moeten aantonen dat het recht op zorg nog relevant is.

Voor veel mensen is dit een forse belasting. In een door Gemeentebelangen ingediende motie wordt dit zelfs ‘mensonterend’ genoemd. De motie werd door alle andere fracties, behalve de PvdA, medeondertekend. Een meerderheid stond daarom bij voorbaat vast.

Stomverbaasd

De PvdA stemde wel voor, maar fractievoorzitter Jos Israel zei dat hij stomverbaasd was toen hij de motie las. “Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn en al lang geregeld. De motie zou dus overbodig moeten zijn”, zo liet hij weten.

Wethouder Wendy Goodin-Stapelkamp zei namens het college dat ‘t Baken al werkt aan verlenging van de indicatieduur voor de bedoelde doelgroep. Waarschijnlijk mede vanwege de brede steun deed de motie niet af als ‘overbodig’. In plaats daarvan wordt deze beschouwd als ondersteuning van beleid.

Dreiging​

In het debat tussen raadsleden werd nog wel gewezen op de dreiging dat verslechtering van de situatie van mensen onbemerkt blijft als er minder frequent contact is. De wethouder riep zorgverleners en andere mensen om de betrokken personen op om dit soort dingen vooral te meldden.