Weg naar Vorden vanaf 24 februari 6 weken dicht

0
Een voorbeeld van een ('tijdelijke') chicane in de Wildenborchseweg/Vordenseweg. Deze foto is van net na de aanleg. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Wie vanuit Lochem via de Vordenseweg naar Vorden wil rijden komt vanaf maandag 24 februari niet verder dan de gemeentegrens met Bronckhorst. De weg, die vanaf daar Wildenborchseweg heet, gaat zes weken op de schop. Op 3 april is het werk voltooid.

De gemeente Bronckhorst gaat eindelijk de sjofel ogende tijdelijke chicanes vervangen door permanente obstakels. Ook komen er een aantal drempels of verhoogde kruisingsvlakken bij. De operatie kost 250.000 euro.

Fietsers apart

De chicanes krijgen dezelfde structuur als die op de Vordenseweg op Lochems grondgebied. Daardoor wordt auto’s en fietsers van elkaar gescheiden, zodat het veiliger wordt. De gemeente Bronckhorst is ingegaan op een initiatief van een aantal aanwonenden. Ze maken zich met name zorgen over de veiligheid van fietsers.

De weg is een schoolroute en maakt deels deel uit de Achtkastelenroute die veelvuldig wordt gebruikt door toeristen. De bewoners wijzen verder op de drukte, de hoge snelheid van het autoverkeer en de vele vrachtwagens die voor deze route tussen Lochem en Vorden kiezen.

13 snelheidsremmers

In totaal komen er 13 permanente snelheidsremmers. Niet alle huidige chicanes worden vervangen door permanente exemplaren. Een aantal verdwijnt en een paar duiken op op nieuwe locaties. Weggebruikers krijgen ongeveer iedere 300 meter te maken met een snelheidsremmer.

En net als bij de Lochemse exemplaren wordt de voorrang om-en-om toegepast. Heeft verkeer richting Vorden nog bij alle chicanes voorrang. Er komt verder een inhaalverbod voor de hele weg. Ook zal de Wildenborchseweg niet langer een voorrangsweg zijn. Dit past niet bij de 60-kilometerzone. Op kruisingen heeft verkeer van rechts voortaan voorrang.

Groen licht

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft al in april 2019 groen licht gegeven voor deze operatie maar uitvoering liet nog op zich wachten.

De afsluiting geldt voor doorgaand verkeer. Bewoners kunnen hun huizen wel bereiken.

Een tekening met bestaande en nieuwe obstakels in de Wildenborchseweg (bron: gemeente Bronckhorst)