Vergrijsde toerist is tevreden over aanbod in de gemeente

0
(foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Toeristen die Lochem bezoeken komen vaak uit de Randstad, zijn tamelijk oud en komen op de eerste plaats voor rust en ruimte. Velen komen vaker dan een keer of zijn van plan nog eens terug te komen. Dit blijkt uit een onderzoek onder bezoekers.

De gemeente Lochem liet een onderzoek uitvoeren onder bezoekers. Van hen vulden 780 mensen een korte vragenlijst in. 242 van hen deden mee aan een langere enquête. Hieruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd 63,2 jaar is. 89 procent bezoekt de gemeente met partner. Slechts bij 10 procent van toeristen gaat het om gezinnen.

Rapportcijfer

Naast bezoekers uit Noord- en Zuid-Holland komen veel bezoekers uit de buurt, oftewel de provincies Gelderland en Overijssel. Het rapportcijfer dat ze Lochem geven is een 8,4. Velen zeggen niets te missen in het toeristische aanbod in de gemeente maar tegelijkertijd blijkt dat ze ook niet voor speciale voorzieningen komen maar voor de rust en het landschap. Wandelen en fietsen zijn populaire bezigheden. Net als winkelen en restaurantbezoek.

Als er dan toch wat beter kan, is het de kwaliteit van de fietspaden en het gemis van een buitenbad in (de kern) Lochem. Ook wordt de verkeersveiligheid genoemd als mogelijk verbeterpunt.

Binnenstad

Van de bezoekers zegt 86 procent de Lochemse binnenstad te bezoeken. 40 procent bezoekt het centrum van Gorssel. In die plaats is Museum MORE de grote trekker. Van de bezoekers aan de gemeente zegt 25 procent daar heen te gaan. Het fiets- en voetveer Gorssel-Wilp (Dommerholtsveer) is met 22% ook populair. Huis Verwolde, varen met de Berkelzomp en een bezoek aan museum STAAL in Almen scoren ook boven de 10 procent.

Opvallend is dat toeristen meer tevreden zijn dan de eigen inwoners van de gemeente. Van hen deden er vorig jaar zo’n 750 mee aan een enquête over recreatieve voorzieningen. Zo zijn toeristen beter te spreken over de aantrekkelijkheid van de binnenstad dan Lochemers.

Beleid

De uitkomsten van de poll worden gebruikt bij de beleidsvorming en -uitvoering. De inzet is om de huidige wat oudere toerist te laten terugkomen, maar ook om jongere toeristen te verleiden om naar Lochem te komen.

De gemeente meldt verder dat worden onderzocht of een zogeheten elk-weervoorziening naar Lochem kan worden gehaald. Ook wordt gezocht naar extra middelen voor onderhoud van fietspaden.

De uitkomsten van de enquête zijn ook de vinden op de website van de gemeente.