Home Regio Barchem Weer nieuwe video in bevrijdingsreeks: Barchem

Weer nieuwe video in bevrijdingsreeks: Barchem [video]

0

BARCHEMIn de reeks video’s over de bevrijding van de verschillende kernen in de gemeente Lochem is vandaag (6 mei) een nieuwe aflevering verschenen. Dit keer staat de bevrijding van Barchem centraal. De 11-jarige Ruth Warnshuis interviewt daarin haar opa Ap Warnshuis.

Barchem werd op 2 april 1945 bevrijd door de vanuit Ruurlo oprukkende Canadezen. Dat leidde aanvankelijk nog tot gevaarlijke toestanden. De hele familie Warnshuis, bestaande uit drie generaties, moest tijdelijk het huis aan de Ruurloseweg verlaten. Bij een bevriende boer werd onderdak gevonden, waar het met zoveel mensen wel even inschikken was geblazen.

Witte vlag

Op een gegeven moment reed een jeep met een witte vlag door Barchem. De jonge Ap wist nog niet wat dit betekende maar door het zeer verheugd klinkende ‘We zijn bevrijd!’ van zijn opa werd duidelijk dat er alle aanleiding was tot feest.

Opa Warnshuis vertelt zijn kleindochter 75 jaar later dat je vrijheid alleen kunt bewaren door wederzijds respect. Hij zegt: “Dit mag nooit meer gebeuren.”

De hele reeks video’s is te bekijken via de website van de gemeente.