De Canadezen komen naar Almen… Eindelijk!

0
Op 2 april 2020, in de eerste corona-periode, werd in Almen een korte, stille herdenking gehouden (eigen foto)

ALMEN – Het had eigenlijk al in 2020 moeten gebeuren, als onderdeel van de herdenkingen en festiviteiten rondom 75 Jaar Vrijheid Almen. Toen liep het allemaal anders. De groep wandelaars onder de naam In Our Father’s Footsteps wil echter niet van opgeven te weten. Ruim twee jaar na dato gaan zij alsnog van start. Onder meer nabestaanden en familieleden van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog leggen (deels te voet) de route af die Canadese troepen vanaf de Duitse grens, bij Megchelen, door de Achterhoek hebben afgelegd.

Zoals de organisatoren zeggen: In Our Fathers’ Footsteps is a spiritual, cultural, and educational event that includes walks totalling 60 km, along the routes of the Canadian liberators – together with heartfelt commemorations and joyful festivities. Trace your father’s footsteps. Celebrate our freedom, peace, and Dutch friendship. Honour our Second World War Dutch Liberation veterans!

Vertaald: ‘In de voetsporen van onze vaders is een spiritueel, cultureel and educatief evenement, met onder meer wandelingen van in totaal 60 kilometer, langs de routes van de Canadese bevrijders – samen met oprechte herdenkingen en vrolijke festiviteiten. Volg de voetsporen van je vader. Vier onze vrijheid, vrede en de Nederlandse vriendschap. Eer de veterenen die in de Tweede Wereldoorlog Nederland hielpen bevrijden.’

 Ontvangst

Op zondagmiddag 11 september tussen 15.30 en 16.00 uur worden de wandelaars in Almen verwacht, komende vanaf het Waliën. Vanaf het zwembad lopen ze, voorafgegaan door doezelzakspelers naar het dorp. Het organiserende comité van de Oranjevereniging Almen hoopt dat veel inwoners hen een warm welkom bezorgen op het Kerkplein. Daar worden ze ontvangen met een hapje en een drankje. Ook is daar een optreden van het Almens Shantykoor. De gasten kunnen even rondkijken wat het dorp te bieden heeft en ook de kerkdeuren zijn geopend voor een bezichtiging.

Omdat de wandelaars dan al een behoorlijke wandeling achter de rug hebben, zullen de meesten van hen, na de pauze, vermoedelijk al snel doorlopen naar hotel Ehzerwold, waar ze een aantal nachten doorbrengen. Hiervandaan bezoeken ze een aantal bezienswaardigheden en herdenkingen.

 Fakkelceremonie

Op dinsdagavond 13 september vindt bij het Canadezenmonument aan de Dorpsstraat een bijzondere ceremonie plaats ter nagedachtenis aan de 40 Canadezen die tijdelijk op Het Elger begraven lagen. Onder begeleiding van 40 fakkels en de uit Canada meegevlogen Remembrance Torch, met het vrijheidsvuur, lopen de Canadese wandelaars van Ehzerwold naar het monument voor deze herdenking.

Muziekvereniging Juliana zorgt voor een passende muzikale omlijsting. Ook voor de Almense jeugd is een rol weggelegd. Dit om te laten zien dat ook toekomstige generaties Almenaren niet zullen vergeten welke rol de Canadezen hebben gespeeld bij de bevrijding van de omgeving. Bij deze ceremonie is iedereen welkom. Vanwege de beperkte parkkeerruimte verzoekt de organisatie om, indien mogelijk, met de fiets of te voet te komen. De ceremonie begint rond 20.30 uur, maar bezoekers worden verzocht om iets eerder aanwezig te zijn, dus voordat de wandelaars met de fakkels arriveren.

Meer informatie

Meer informatie over de wandeltocht is te vinden op www.inourfathersfootsteps.com of op de Facebook-pagina In Our Father’s Footsteps. De plaatselijke organisatie deelt nieuws via de Facebook-pagina 75 jaar Vrijheid Almen en via de plaatselijke digitale nieuwsbrief (ADI).