Bevrijding van Joppe 13e in reeks bevrijdingsfilms [video]

0

JOPPE – In de reeks video’s over 75 Jaar Vrijheid is deze week een aflevering over Joppe verschenen. Hierin interviewt de jonge Fleur Oosterbroek Joppenaar Wim Stegink, die tijdens de bevrijding 9 jaar oud was. Hij vertelt een bijzonder verhaal.

In de nadagen van de oorlog moest de familie Stegink Duitsers in huis dulden. Het boerengezin werd naar de deel verbannen. Wim herinnert zich dat daar provisorische slaapplaatsen van haverstro werden gemaakt. De Duitsers plaatsten een kleine vrachtauto vol munitie in een smalle ruimte tussen twee gebouwen van de boerderij.

Gevaar

Er werd nogal geschoten toen de geallieerden oprukten. Voor vader Stegink was dit aanleiding om de jonge Wim naar een vriendinnetje te sturen die een stukje verderop woonde. Als de vrachtwagen zou worden geraak zou er vermoedelijk weinig overblijven van de boerderij en de bewoners, zo was de gedachte.

Rond de boerderij stonden vakantiehuisjes. In één daarvan zaten in de oorlog onderduikers, waaronder de Borculose burgemeester Drost en zijn gezin. Door een toevalligheid werden de onderduikers in het vakantiehuis De Pauw ontdekt door de vijand. Een van de onderduikers wist op spectaculaire wijze te ontkomen. De anderen werden naar Huize Oxerhof gebracht dat in de oorlog onder meer dienst deed als gevangenis van de Sicherheitsdienst (SD). Het was berucht om martelingen en executies.

Burgemeester

Twee van de onderduikers werden naar later naar Deventer gebracht en dat was hun redding. Burgemeester Drost ontsprong de dans zeker, want hij was van 1945 tot 1958 opnieuw burgervader van Borculo.

Hongerwinter

In de hongerwinter waren de zomerhuisjes rond Joppe begeerde pleisterplaatsen voor mensen uit het westen van het land die de honger daar trachten te ontvluchten. Erik Stegink zag toen met eigen ogen hoe honger eruit ziet. Wat dat zelfs nu nog met hem doet is te zien in het einde van de video van de filmmakers Bart Verdult en Henk-Jan Winkeldermaat van DP Movie. Het is de dertiende film uit de reeks, waarbij alle kernen en enkele buurtschappen in de gemeente aan bod komen.

Alle video’s zijn te vinden op DEZE pagina op de website van de gemeente Lochem.