Thema-uitzending Allemaal1 TV over bevrijding en verzet (5 mei 19.00 uur)

0
Een bijzondere ode aan gevallen bevrijders op de Ehzerbrug bij Almen (foto: LochemsNieuws)

ALMEN/GORSSEL – Een extra lange uitzending van Allemaal1 TV staat deze week geheel in het teken van de bevrijding en het verzet in de gemeente Lochem. De uitzending verschijnt een dag eerder dag gebruikelijk online: woensdagavond 5 mei vanaf 19.00 uur te zien op YouTube. Voor de opnamen werd maandag een bijzondere rijdende studio ingezet. Met een Engelse dubbeldekkerbus werd een route afgelegd van Almen via Laren en De Wippert naar Gorssel. Onderweg werden verhalen opgetekend van inwoners die het deels zelf meemaakten of die zich in de gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog hebben verdiept.

Er werd onder meer gefilmd bij Ehzerwold, oud-Harfsen en bij verzamelaar van oorlogsspullen Christiaan Harkink in Laren. De laatste vertelde onderweg in de bus over de boerderij Koeslag aan de Lindenbergsdijk. Zijn oma woonde daar en de boerderij was een echte verzetshaard.

Buisweerd

Diezelfde status had boerderij de Buisweerd bij de De Wippert. Bewoonster Riet Garritsen vertelt het indrukwekkende verhaal over het dappere werk van haar ouders en grootouders. Op de Buisweerd zat onder meer de latere minister van Defensie en euro-commissaris Henk Vredeling ondergedoken. Verder was het een toevluchtsoord voor Engelse piloten die in problemen waren gekomen.

Ehzerwold

In Almen en oud-Harfsen vertelt Almenaar Henk Pelgrum zijn verhalen en bij Ehzerwold liggen veel herinneringen van Harrie Veldpape. Tijdens de hele rit is Lochemer Berry Swarthoff paraat als onuitputtelijke bron van informatie over oorlog en bevrijding. De man achter het Bevrijdingsmuseum in Lochem vertelt bij Villa Rozenhof bij Almen een bijzonder verhaal. Verder is er een gesprek met Jaap Nijstad en Bert Oude Engberink over het lot van Joodse inwoners van Lochem, de NSB’ers en de synagoge. Er is ook gefilmd op de Joodse begraafplaats aan de Zutphenseweg in Lochem.

Studio Gorssel

Tijdens de bijzondere busrit werd op de Ehzerbrug bij Almen een ode gebracht aan gevallen bevrijders door een doedelzakspeler (foto). De rit begon bij museum STAAL in Almen waar Allemaal1 TV de afgelopen weken een tijdelijke studio had. Daar was ook burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve aanwezig. De rit eindigde aan het einde van de middag bij het voormalige tramstation in Gorssel. Daar is de historische vereniging De Elf Marken de komende twee uitzendingen gastheer van het lokale TV-project.

Woensdagavond 5 mei vanaf 19.00 uur te zien via allemaal1.tv en het gelijknamige YouTube-kanaal.