Vuurwerk Federatie heeft succes met ‘Vuurwerkblije zones’

1
De Vuurwerk Federatie breekt een lans voor het gebruik van legaal consumentenvuurwerk binnen de daarvoor geldende regels (foto: Arvid Bruntink)

LOCHEM – Vuurwerkblije zones. Nooit van gehoord? Toch zijn er daar zijn nu al dik 3000 van in heel Nederland. En iedereen kan zijn of haar straat aanmelden. Het geldt als de tegenhanger van de veel bekendere vuurwerkvrije zones. Met een knipoog…, want de initiatiefnemers weten ook wel dat hun zones geen formele status hebben. In de gemeente Lochem zijn nu 11 zones aangemeld.

Het initiatief is van de Vuurwerk Federatie. Daarin hebben zich een aantal organisaties, maar vooral veel particuliere liefhebbers, verenigd om tegenwicht te bieden tegen de negativiteit rond vuurwerk in de media. De federatie vraagt aandacht voor het feit dat consumentenvuurwerk de dupe dreigt te worden van lieden die overlast veroorzaken door te vroeg, te zwaar en dus illegaal vuurwerk te verkopen en af te steken. “De eerlijke discussie over legaal vuurwerk en mensen die zich aan alle regels houden kan bijna niet gevoerd worden”, zo stelt de federatie.

Petitie

Via het aanmelden van een Vuurwerkblije zone kunnen voorstanders van (legaal) vuurwerk zich eindelijk ook laten horen, zo is de gedachte. De Vuurwerk Federatie is overigens ook een petitie gestart die tot afgelopen weekeinde al 115.000 keer was ondertekend. (petitievoorvuurwerk.nl). Het aantal handtekening is groter dan die van de meeste anti-vuurwerkacties.

Media-aandacht

Inmiddels is wel gebleken dat het aantal Vuurwerkblije zones in een regio erg afhankelijk is van aandacht die er in de media aan wordt besteed. Daarna doet de mond-tot-mond-reclame meestal de rest. Zo zijn er in de regio Apeldoorn al honderden zones aangemeld maar in de Achterhoek veel minder.

Hier gaat het nog om een bescheiden aantal. In de gemeente Lochem zijn het er elf, verdeeld over Lochem, Laren, Almen, Eefde en Epse. Doetinchem scoort eenzelfde aantal, terwijl Zutphen er tot nu toe acht telt. In Lichtenvoorde zijn er vijf gemeld en in Neede zes.

Een Vuurwerkblije zone aanmelden kan via www.vuurwerkfederatie/vuurwerkblijezone-aanvragen

Vuurwerkvrije zones

Vuurwerkvrije zones zijn veel bekender, hoewel er daar niet heel veel van zijn. Het aanwijzen van gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken is een zaak van gemeenten. In de praktijk speelt het bijna uitsluitend in grotere steden. Via de plaatselijke verordening kan worden bepaald dat bijvoorbeeld de omgeving rond verpleeg- en verzorgingshuizen en kinderboerderijen verschoond moeten blijven.

Foto: Arvid Bruntink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. Die 115.000 aanmeldingen op de petitie lopen wel al over 5 jaar (vanaf 2014)>
    Dus dat is gemiddeld 23.000 per jaar.
    Terwijl er petities tegen vuurwerk die 10.000 stemmen binnen halen in 4 week tijd, dus dat is wel een oneerlijke vergelijking…

Comments are closed.