Actie voor buurtAED bij woonzorgcomplex ‘t Ruempol Laren

0
De initiatiefnemers van de actie voor een buurtAED bij 't Ruempol in Laren (eigen foto)

LAREN – In Laren is een actie gaande voor een buurtAED bij woonzorgcomlex ‘t Ruempol aan ‘t Have. Via crowdfunding hopen de initiatiefnemers 2667 euro op te halen. Hiervan is iets meer dan de helft al binnen. Het grootste deel daarvan betreft een bijdrage van AED-leverancier Philips.

Philips en de Hartstichting stimuleren via de website buurtaed.nl de aanschaf van het levensreddende apparaat door zoveel mogelijk buurten. Via die site is een actie zo opgezet, inclusief de donatiemogelijkheid.

Snel handelen moet

Met een AED binnen handbereik hoeven omstanders niet te wachten tot een ambulance ter plaatse is. e eerste 6 minuten zijn namelijk cruciaal wanneer een slachtoffer zijn/haar bewustzijn verliest en dient er hierna snel gehandeld te worden. Met een eigen AED in de buurt kan deze direct ingezet worden en worden de overlevingskansen van het slachtoffer vergroot van 2-5% naar maar liefst 90%.

Andere AED’s te ver

In een bericht aan buurtbewoners stellen de initiatiefnemers dat de dichtstbijzijnde AED hangen bij ‘t Langenbaergh en het bedrijf Almat. Deze zijn echter alleen tijdens openingstijden beschikbaar. Bij PLUS Beuzel en Kulturhus ‘t Kruispunt zijn wel dag en nacht bereikbare AED’s aanwezig maar gezien het belang om binnen 6 minuten in actie te komen, zijn deze net te ver weg.

Initiatiefnemers

De actie is op touw gezet door Wim Hekkelman, Wilma Platerink, Henk Rekers, Ria Langeler en Wilma Kuiper. Ze doen een beroep op buurtbewoners en anderen die het belang van een AED inziet om vooral te doneren.

Op dit moment – woensdag 11 december – is 1562 euro opgehaald. Dat betekent dat dus nog 1105 euro nodig is voor aanschaf en plaatsing.

Doneren voor de Larense AED kan via DEZE link.