Voorzieningenrechter: ‘Lotus Bubble’ Klein Dochteren moet echt weg

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De zogeheten ‘Lotus Bubble’ en een bijbehorende saunaton moeten ook van de voorzieningenrechter voor 1 augustus zijn verdwenen van het perceel aan de Klein Dochterense Schooldijk 4. De door eigenaar van Jalbert Kuijper gevraagde voorlopige voorziening is donderdag (25/7) afgewezen. Ook het verzoek om de datum naar achteren te verschuiven ving bot. 

Door de uitspraak is duidelijk dat de gemeente Lochem definitief handhavend mag/moet optreden. Kuijper kreeg eerder een een last onder dwangsom opgelegd. Als de Lotus Bubble niet voor 1 augustus is verdwenen, hangt hem een dwangsom van 50 mille boven het hoofd. De beide objecten maken deel uit van een bed & breakfast met meerdere eenheden.

Buiten bouwvlak

Tijdens de zitting – op 18 juli – hebben Kuijper en zijn advocaat gewezen op de hoge kosten van het verwijderen van de houten bouwwerken. Deze zijn door een fout op een plantekening deels buiten het toegestane bouwvlak gebouwd. Inmiddels zijn ze verplaatst binnen het bouwvlak maar er is geen omgevingsvergunning verleend.

Handhavingsplicht

De gemeente heeft de wettelijke plicht om te handhaven. Alleen als concreet zicht op legalisering bestaat, kan hiervan worden afgeweken. De voorzieningenrechter vindt dat dit uitzicht op legalisering ontbreekt en vindt dan ook dat de gemeente Lochem het handhavingstraject terecht is gestart.

Datum staat vast

Kuijper had verder gevraagd om de termijn van 1 augustus te verlengen. Ook daarin ging de rechter niet mee. Hij vindt dat de eigenaar al lang had kunnen zien aankomen dat het tot afbraak of verplaatsing zou kunnen komen. Hij heeft voldoende tijd gehad om een en ander voor te bereiden, zo luidt het oordeel.

Overlast

Bij de zitting waren ook buurman Wilfred Ossewaldt en zijn advocaat aanwezig. Ossewaldt herhaalde nog eens dat hij overlast ondervindt van rook van houtvuur en van parkeren van bezoekers van de B&B.