Revue ‘Magnolia’ hoogtepunt Klein Dochterens Feest

0
Schrijfster en regisseur van 'Magnolia' Ria Langeler (midden) wordt geflankeerd door Mary Gosselink en Roelof Vrugteveen van toneelvereniging ONA (foto: LochemsNieuws)

KLEIN DOCHTEREN/LOCHEM – Het Klein Dochterens Feest is in aantocht. Hoogtepunt van het feest is de revue ‘Magnolia’ die op 30 juni en 1 juli wordt opgevoerd in de feesttent bij De Schole. Toneel, livemuziek, zang en dans worden hierbij gecombineerd. En, het is een bijzonder eerbetoon aan de 60-jarige toneelvereniging ONA.

Op de flyer die, onder meer tijdens de Keidagen in Lochem, werd verspreid is te lezen dat het gaat om een ‘actueel, maatschappelijk en kritisch onderwerp’. Dat prikkelt de nieuwgierigheid. Maar die moet nog even worden onderdrukt, want al teveel willen de betrokkenen er inhoudelijk nog niet over kwijt.

Strijd

Schrijfster en regisseur Ria Langeler vindt dat het publiek het tijdens de voorstellingen maar moet ervaren. Wat wel verklapt mag worden is dat het verhaal draait om Ona, de hoofdpersoon. Zijn leven trekt voorbij, vanaf de geboorte tot het 60e levensjaar, en met name zijn strijd om gerechtigheid en acceptatie. Ook de worsteling van beide ouders komt indringend naar voren.

Klinkt een beetje zwaar? “Absoluut niet”, zegt Ria Langeler. “Het is zowel een ontroerende als een humorvolle voorstelling. Er valt veel te lachen, door onder meer een excentrieke buurman en een nogal lastige veehandelaar.” Voor de toeschouwers wordt het vooral ook een feest van herkenning. Want zowel qua kleding als haardracht en rekwisieten is geprobeerd om de voorbije decennia te vangen. De band Sixp@ck, aangevuld met gastzangeres Veronique Schut, zorgt voor de muziek waarop door de jazzdansgroep van Brinio wordt gedanst.

Iets eigens

Op de vraag waarom uitgerekend een Larense is gevraagd om het stuk te schrijven en te regisseren, luidt het antwoord van Roelof Vrugteveen van ONA: “We wilden iets speciaals en eigens tijdens het jubileumjaar. Ria leek ons, op basis van wat ze de afgelopen jaren in Laren heeft neergezet, de aangewezen persoon en dat is ook al wel gebleken.” Overigens is de viering van het 60-jarig bestaan van de vereniging twee jaar vertraagd door corona.

De revues van ONA kennen een lange traditie. Tot 2005 schreef buurtgenoot Gerrit Lueks veelal de stukken. De laatste jaren werden steeds schrijvers gezocht die ‘iets’ met Klein Dochteren hebben of hadden, zoals Stef Marsman, Sander van Voorst en Gerwin Nijkamp. Ook werd regelmatig meegelift met de Lettelse Revue, door sketches uit hun revues over te nemen. “Dat was echt ons soort humor”, zegt Roelof Vrugteveen.

Ervaring

Ria Langeler deed haar eerste ervaring op het gebied van entertainment op bij de musicals van Sjahto in Laren. Ze zegt: “Daarna was ik betrokken bij de Bathmense Revue en schreef ik voor het Kinderkerstfeest in Laren. Dat was ook al een combinatie van toneel, muziek en dans. Later werd ik gevraagd te schrijven voor andere projecten, waaronder ‘Albert Mol, de musical’ van muziekvereniging Apollo. Van daaruit groeide de wens om een geheel eigen stuk te schrijven. Dat leidde tot mijn eerste ‘revusical’, een samensmelting van revue en musical. Ik hou van de combinatie. Met name muziek zorgt voor emoties en diepere lagen.”

Mary Gosselink en Roelof Vrugteveen zagen de afgelopen jaren, door allerlei omstandigheden, leden afhaken voor ‘Magnolia’ “In 2020 hadden we dit stuk nog met eigen mensen kunnen bezetten. Nu lukt dat niet meer. Inmiddels hebben we gastspelers van AEV uit Exel, de Laornse Spöllers, Krato uit Kranenburg en van de Spelersgroep Linde”, zo klinkt het. Al met al staan er op en achter het podium zo’n 50 mensen, inclusief band, dansgroep, grimeurs, kleedsters, decorgroep, licht- en geluidstechnici.

Gezellige chaos

Afgelopen donderdag kwamen alle disciplines voor het eerst bij elkaar in een speciale, grote repetitieruimte in Klein Dochteren. “Zo’n eerste keer leidt altijd tot chaos, maar heel gezellig is het ook”, zegt Ria Langeler. En Roelof Vrugteveen voegt eraan toe: “Daar gaat het ons ook om. Gezelligheid en verbinding zijn heel belangrijk. Dat komt nu extra tot uiting door de samenwerking met andere verenigingen. En gelukkig ook met jongeren erbij.”

Op dinsdag 14 juni is er een speciale kaartverkoopavond bij Eetcafé de Zonnebloem aan de Zutphenseweg, an 19.00 tot 21.00 uur. De kaarten voor de voorstellingen op 30 juni en 1 juli kosten dan 15 euro. Aan de kassa van de feesttent gaan ze 17,50 euro kosten. Daarbij geldt bovendien: op=op.

Over het gehele programma van het Klein Dochterens Feest publiceerden we eerder een bericht. Deze is HIER te lezen.

Kijk voor informatie ook op: www.facebook.com/KleinDochterensFeest