Klein Dochterens Feest brengt mensen weer bij elkaar

0
vlnr: Gerrie Brunsveld, Diny Beumer, Mary Gosselink, Herman Bolink en Roelof Vrugteveen werken samen aan het Klein Dochterens Feest 2022 (foto: LochemsNieuws)

KLEIN DOCHTEREN – Op 30 juni en 1 en 2 juli is het eindelijk weer feest in Klein Dochteren. En iedereen mag komen. Het bekende Dochterens Tentfeest heet dit jaar Klein Dochterens Feest. Want ‘t feest zelf beleeft de 60e editie. Toneelvereniging ONA is net zo oud en de Klootschietvereniging Klein Dochteren viert het 40-jarig jubileum. De organisatie van het feest is dan ook een vrucht van intensieve samenwerking.

Het begon ruim 60 jaar geleden als het Klein Dochterens School- en Volksfeest. Toen de school sloot werd de naam eerst Volksfeest Klein Dochteren en later Dochterens Tentfeest. Sinds 2016 staat de feesttent op het plein voor de voormalige school. De Buurtvereniging Klein Dochteren heeft het schoolplein grondig onder handen genomen, zodat het klaar is voor het aanstaande feest.

Verenigingen

“Naast de 3 verenigingen die het feest organiseren worden bijdragen geleverd door andere verenigingen”, zo zegt Herman Bolink van het organisatiecomité. Ook de voetbalvereniging VV Klein Dochteren verleent medewerking door het beschikbaar stellen van de kleedkamers en het veld. En Eetcafé de Zonnebloem verleent diensten op het gebied van de horeca. De 40-jarige Klootschietvereniging Klein Dochteren sluit ook aan bij het feest. Namens die vereniging zijn Diny Beumer en Gerrie Brunsveld vertegenwoordigd in de organisatie.

Het moet een feest van verbroedering worden. “De afgelopen twee jaar zijn we elkaar een beetje kwijtgeraakt. Niet alleen de oorspronkelijke inwoners, maar er waren ook nauwelijks contacten met nieuwkomers. ‘t Wordt weer eens tijd om elkaar te ontmoeten en te leren kennen”, aldus Bolink. In 2020 zou de 60e aflevering al worden gevierd, maar corona zorgde voor 2 jaar uitstel.

Iedereen welkom

Roelof Vrugteveen vult aan: “Iedereen is welkom, dus ook van buiten Klein Dochteren. Door de komst van mensen uit bijvoorbeeld Laren en Lochem kan het feest blijven bestaan. Klein Dochteren heeft maar weinig inwoners dus breder draagvlak is nodig.” Mensen met roots in Klein Dochteren die nu elders wonen, of die actief zijn/waren bij de verenigingen in de buurtschap, kwamen toch al graag naar het feest. De hoop is dat dit ook nu weer het geval zal zijn.

Het feest zelf krijgt een nieuw onderdeel: de Buurt Quiz. Teams spelen tegen elkaar om uit te maken wie de slimste van het jaar is. Deze wordt gehouden op 17 juni en op zaterdag 2 juli is de finale. Aanmelden kan nog tot 1 juni via buurtquiz.kleindochteren@gmail.com.

Revue

Een ander belangrijk en klassiek onderdeel van het feest is de toneelavond die sinds jaar en dag wordt verzorgd door toneelvereniging ONA. Binnenkort volgt meer gedetailleerd nieuws hierover, maar nu mag al verklapt worden dat het een revue wordt, met toneel, zang, dans en livemuziek. De titel is ‘Magnolia’. Regisseuse is Ria Langeler uit Laren, die ervaring heeft met dit soort producties. Naast leden van ONA doen ook spelers mee van AEV, Laornse Spöllers, KRATO en Spelersgroep Linde.

De revue wordt uitgevoerd op donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli. In een grote schuur van Herman Bolink is een groot podium opgebouwd, waar gerepeteerd wordt. “We oefenden eerst met veel plezier in Bethel, het gebouw van de klootschietvereniging, maar nu we toneel, dans en muziek gaan combineren is het fijn om hier op een podium van ware grootte te kunnen repeteren”, zegt Roelof Vrugteveen.

Zaterdag

Op zaterdagmiddag is er vanaf 15.30 uur een gezellig samenzijn, waarbij de teams van de Buurt Quiz nog opdrachten moeten uitvoeren. Daarna, vanaf 18.00 uur wordt het vogelschieten gehouden. Om 20.30 uur worden de prijzen van zowel quiz als vogelschieten uitgereikt. Aansluitend barst een feest los met muziek van de band All-In. De toegang is die avond gratis.

Het feest kan niet zonder de inzet van vele vrijwilligers. Dat zijn zowel leden van de betrokken verenigingen als individuele inwoners van Klein Dochteren. En ook de sponsors en subsidieverleners zijn belangrijk. Zo kwamen er bijdragen van het Fonds 1819 en de gemeente Lochem. Het Prins Bernhard Cultuurfonds verstrekte een subsidie aan toneelvereniging ONA, voor de decorbouw.

Kaarten

De kaartverkoop voor de revue tijdens het Klein Dochterens Feest vindt plaats op dinsdag 14 juni van 19.00 tot 21.00 uur bij Eetcafé de Zonnebloem. Kaarten zijn ook daarna te koop bij De Zonnebloem en, indien voorradig, ook bij de ingang van de feesttent.

Meer informatie op:
facebook.com/kleindochterensfeest
facebook.com/buurtquiz