‘Warm onthaal’ in Zwiep voor maar liefst 285 Saab’s

0
Saab's in alle soorten en maten stonden te kijk in Zwiep (foto: Dick Groen/Saab Club Nederland)

LOCHEM/ZWIEP – Een ‘warm onthaal’ was zaterdag weggelegd voor NatSaab, een evenement van Saab Club Nederland. Warm vanwege het weer, maar ook door de opkomst en de entourage op het terrein van de firma Hoftijzer aan de Lindeboomsweg in Zwiep. Het evenement was totaal uitverkocht. Er waren meer dan 500 Saab-fans van de partij en in totaal 285 auto’s van het legendarische Zweedse merk.

De organisatie moest door de enorme drukte noodgedwongen het tegenover het evenemententerrein liggende weiland bij het geheel betrekken. Er was ook een primeur voor Nederland te bewonderen: een geheel elektrische Saab 9-5, gebouwd door Saab-specialist J & D van den Bosch uit Vinkeveen (zie foto onder dit bericht).

Activiteiten

Voor de bezoekers waren er veel activiteiten, zoals een uitgebreide markt met zeker 30 kramen. Daar werden onder meer Saab-onderdelen en andere spullen, zoals folders, speldjes, petten en schaalmodellen aangeboden. Er waren diverse sprekers met – zeker voor de sleutelaars onder de bezoekers – interessante onderwerpen als Saab-tuning en het ‘technisch verjongen’ van oudere modellen.

Kinderen reden een race om de Saab World Cup in een Saab 006. Dit is een echt rijdende mini-versie van een Saab. De jongste bezoekers konden verder een oude Saab beschilderen, die beschikbaar was gesteld door Saab-dealer Van Aalderen uit Lochem. Ook het onder liefhebbers populaire ‘bandje trappen’ werd uitgebreid beoefend. Dat is het keuren en bespreken de aanwezige auto’s. Alle typen en modellen, van jong tot en met echt klassiekers stonden te glimmen in de Zwiepse zon. ‘Jong’ is hier uiteraard een relatief begrip, want de fabrikant ging al in 2011 failliet.

Tombola

Aan het eind van de dag werd een tombola gehouden. Meer dan 125 belangeloos ingebrachte Saab-gerelateerde items werden onder de bezoekers verloot. De opbrengst, die 805 euro bedraagt, gaat naar het Odensehuis Amsterdam, een plek waar mensen met dementie een thuis en een stem krijgen. Ook de opbrengst van al het ingenomen statiegeld komt nog ten goede aan dit doel.

Naar verwachting wordt in 2024 opnieuw een NatSaab gehouden. Dat wordt dan de derde editie van dit clubevenement. Er rijden nog zo’n 35.000 Saab’s in Nederland, waarvan bijna eenderde een cabrio is.

Een compleet elektrische Saab 9-5, gebouwd door J & D van den Bosch uit Vinkeveen (foto: Dick Groen/Saab Club Nederland)
Een uitgebreide markt maakte deel uit van de Nationale Saab-dag in Zwiep (foto: Dick Groen/Saab Club Nederland)
Een rijtje Saab’s tijdens NatSaab 2023 in Zwiep (foto: Dick Groen/Saab Club Nederland)