Barchem jaagt met ‘Ontdek-je-lekje’ op kieren en gaten

0
Een rooktest in een woning aan Eekvenne in Barchem laat de 'energielekken' zien (foto: Energie Collectief BZN)

BARCHEM/ZWIEP – Rook kringelt omhoog uit een woning aan de Eekvenne in Barchem. Het is geen brand maar de onschuldige rooktest ‘Ontdek-je-lekje’ van Energie Collectief Barchem, Zwiep, Nettelhorst (BZN). Met ‘Ontdek-je-lekje’ brengen inwoners in beeld door welke kieren en gaten warmte uit hun woning ontsnapt. Wie die openingen dicht maakt bespaart energie.

Dat kan met eenvoudige en betaalbare materialen zoals tochtstrippen, purschuim en siliconenkit. Elke euro telt om te besparen op de torenhoge energiekosten. De test werkt met een warmtecamera en een ventilator met rookmachine. De warmtecamera meet warme en koude plekken. Die plekken zie je terug op een kleurenfoto. Ze kunnen het signaal zijn dat er iets mis is. De ventilator met rookmachine blaast rook in de woning. Waar rook naar buiten komt zitten de gaten en kieren. De rook is overigens dezelfde als bij machines in de discotheek: ongevaarlijk en reukloos.

Getest

Ontdek-je-lekje is inmiddels in de praktijk getest. Er wordt nu gewerkt aan instructie voor coaches die met de machine op pad gaan. Een tarief is nog niet bekend.

Infoavond dinsdag 15 november
De test is een van de mogelijkheden, waarmee Energie Collectief BZN inwoners wil helpen om te besparen. Op dinsdag 15 november om 19:30 uur komen ze aan bod tijdens een informatieavond in de Heksenlaak in Zwiep. De bijeenkomst is bedoeld voor alle inwoners van Barchem, Zwiep en Nettelhorst. Meedoen is gratis.

Ideeën

De gemeente Lochem en LochemEnergie ondersteunen het initiatief. Tijdens de bijeenkomst krijgen de aanwezigen tips waarmee ze aan de slag kunnen. De opzet is dat iedereen met ten minste twee ideeën naar huis gaat om toe te passen. Ben je niet zo handig? Dan proberen de organisatoren om je te koppelen aan een handige klusser.

De bijeenkomst is bedoeld voor ‘beginners’, maar zeker ook voor ‘gevorderden’. Iedereen wordt ingedeeld in de groep die past bij de ervaring met energiebesparing: ‘Help me op weg’, ‘Mijn huis kan nog veel zuiniger’ of ‘Daag me uit wat ik nog meer kan doen’.

Aanmelden voor de infoavond kan via: energie.bzn@gmail.com.

Energie Collectief BZN
De bijeenkomst is de eerst activiteit van Energie Collectief BZN. Vereniging Contact Barchem, Belangenvereniging Zwiep en belangenvereniging Hobama hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Ze kiezen daarbij voor een laagdrempelige, lokale aanpak. Het ene doel is een lagere energierekening. Het andere doel is een goede voorbereiding op een energie-neutrale toekomst zonder aardgas en olie. De informatieavond van dinsdag 15 november is hiervoor de eerste stap.