LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem heeft vrijdag nog meer gedetailleerde uitslagen van de verkiezingen van deze week openbaar gemaakt. Daaronder zijn het aantal stemmen per kandidaat. Ook staan nu alle processen-verbaal per stembureau online. Naast de telling meldt de voorzitter van het stembureau hierin ook onregelmatigheden en bijzonderheden. Dat is soms interessante lectuur.
Zo’n relaas van onregelmatigheden ziet er zo uit. Dit is een deel uit een van de processen-verbaal:Het ging meest om ‘incidentjes’ die corona-gerelateerd zijn, zoals het niet dragen van een mondkapje. Maar andersom kan ook. Zo was er een kiezer die eerst zijn ID-kaart niet wilde overleggen in verband met ‘smetvrees’ en die vervolgens het mondkapje niet even wilde afdoen om de identiteit te controleren.
Mondkapjes
Elders kregen twee ‘mondkapjesweigeraars’ hun zin. Ze mochten hun stem uitbrengen terwijl andere kiezers buiten wachtten. Vervolgens werden de stemhokjes ontsmet en kon het stemmen z’n normale loop hervatten.
Een kiezer gaf aan de partij van zijn/haar keuze te missen op het stembiljet. Het ging om een partij die niet meedeed in de Kieskring Arnhem, waar Lochem onder valt. Landelijk waren 37 partijen aangemeld, waarvan in deze regio ‘slechts’ 30 meededen.
Beïnvloeding
In een geval werd een moeder vermanend toegesproken omdat ze te dicht bij haar stemgerechtigde dochter stond. Ze deed daarop wel een stap terug maar probeerde vervolgens haar dochter hoorbaar te beïnvloeden door haar te vertellen waarop ze moest stemmen. Dat is uiteraard niet toegestaan.
In een aantal stembureaus moest een tweede stembus in gebruik worden genomen omdat de eerste vol raakte.
De processen-verbaal per stembureau zijn HIER na te lezen. Sommige van deze bestanden staan na opening op de kop. De meeste webbrowsers bieden echter de mogelijkheid om een pdf-bestand te draaien.
Lokale kandidaten
Een blik op stemmen per kandidaat leert dat de beide Lochemse kandidaten voor de Kamer er weliswaar uitspringen maar de weg naar voldoende voorkeurstemmen is nog lang. VVD’er Erik Haverkort kreeg in de gemeente 447 stemmen. En Marleen van der Meulen van D66 kreeg er 264.
De landelijke lijsttrekkers wisten vrijwel altijd de meeste stemmen achter zich te verzamelen. Zo kreeg Mark Rutte (VVD) er 5018 en Sigrid Kaag (D66) noteerde 3331 Lochemse stemmen. Alleen bij het CDA en bij Forum voor Democratie (FvD) kregen de nummers 2 op de lijst meer stemmen dan hun lijsttrekker.
Pieter Omzigt
Bij het CDA kreeg Pieter Omtzigt (1246) meer stemmen dan Wopke Hoekstra (1138). Omtzigt werd de afgelopen tijd bekend door zijn strijd voor door de kindertoeslagaffaire gedupeerde ouders. Vermoedelijk om dezelfde reden kreeg ook de nummer twee van de SP, Renske Leijten, veel stemmen, maar niet meer dan partijleider Lilian Marijnissen.
Bij FvD , kreeg de nummer 2, Wybren Van Haga (457), meer stemmen dan partijleider Thierry Baudet (328). Dit is vermoedelijk ook landelijk het geval, zo werd vrijdag bekend. Wat hiervan de reden is, is gissen. Mogelijk komt het omdat Van Haga de laatste tijd de corona-debatten in de Tweede Kamer voerde namens Forum.
Het bestand met de stemmen per kandidaat in HIER te vinden.