Lochemse kandidaten voor Kamer wachten af

0
Marleen van der Meulen (D66) en Erik Haverkort (VVD)

EEFDE/GORSSEL – De beide kandidaten voor de Tweede Kamer uit de gemeente Lochem wachten af wat er komen gaat. Marleen van der Meulen (D66) uit Gorssel en Erik Haverkort (VVD) uit Eefde moeten nog even geduld oefenen voordat ze zeker weten waar ze aan toe zijn. Eén weg naar de Kamer gaat via voorkeurstemmen, maar dat zijn er best veel en pas volgende week vrijdag (26/3) volgt de definitieve uitslag.

Erik Haverkort staat op 40e plaats bij de VVD en peilingen gaven zijn partij lange tijd een virtueel aantal zetels van rond precies die 40. De winst van de VVD valt, met vermoedelijk 35 zetels, iets lager uit. Haverkort zit echter nog steeds niet heel ver van het vuur.

Trots

Zelf zegt hij, daags na de stembusgang: ” Ik ben trots dat de kiezer de VVD voor de 4e keer het vertrouwen geeft! En ach, mijn kansen… het gaat om de kansen voor inwoners en ondernemers en met 35 Kamerzetels kunnen we daar hard mee aan de slag.” Of hij dat vanuit Lochem of vanuit Den Haag gaat doen blijft nog even boven de markt hangen.

Marleen van der Meulen zegt zelf dat ze op niets rekent, ondanks de mooie overwinning van D66. Ze staat 38e op de kieslijst en dat is nog altijd vrij ver verwijderd van de 23 of 24 zetels die haar partij op dit moment worden toegedicht. “Via voorkeurstemmen wordt het ook lastig want daarvoor moet je minimaal rond de 17.000 stemmen krijgen”, zo laat ze weten.

Regio

In de gemeente Lochem stemden 4100 mensen op D66 en verwacht mag worden dat veel van die stemmen naar Sigrid Kaag zijn gegaan. De vraag is dus hoeveel aandacht Marleen van der Meulen heeft weten te trekken in de regio. In Zutphen en Deventer bijvoorbeeld trok D66 de meeste stemmen.

Ze probeerde die aandacht te trekken met het opwekken van veel energie in Afrika en met haar ideeën om samen met boeren te zoeken naar wegen om met minder maar duidelijke regels meer biodiversiteit en een betere prijs voor agrarische producten te bereiken.

Dagblad de Stentor schaart de beide kandidaten uit de gemeente al onder het kopje ‘kansloos’. Nog hooguit een dikke week en we weten het definitief.