‘Hoogte verlies aan toeristenbelasting nog niet te berekenen’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Hoeveel inkomsten uit toeristenbelasting de gemeente Lochem misloopt door de coronacrisis is nog niet te berekenen. Wel is duidelijk dat de tot nu toe in het vooruitzicht gestelde compensatie door het Rijk onvoldoende zijn. Via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijven gemeenten er bij de overheid op aandringen om realistischer bedragen te reserveren om de schade bij gemeenten te compenseren.

Vorige week meldde LochemsNieuws op basis van een berekening van het Centrum voor Geldzaken dat Lochem 385.000 euro minder aan toeristentaks zal binnenhalen dan begroot. Tot nu toe heeft Den Haag een compensatiebedrag van 161.000 euro in het vooruitzicht gesteld.

Nog geen beeld

De gemeente Lochem kan nog niet bevestigen dat het verlies inderdaad 385 mille bedraagt. Dat wordt pas komend najaar duidelijk, zo laat een woordvoerder weten. De berekening van het Centrum voor Geldzaken is gebaseerd op cijfers van het CBS en toeristenbureau NBTC.

De VNG liet onderzoek doen naar de schade die gemeenten leiden door de coronacrisis. Qua toeristenbelasting wordt geraamd dat alle gemeenten samen tussen de 203 en 249 miljoen euro mislopen. Dat komt overeen met wat het Centrum voor Geldzaken berekende (236 miljoen).

Landelijk

De VNG liet ook kijken naar andere zaken, zoals de opbrengst uit betaald parkeren. Dit speelt in de gemeente Lochem niet. Gemeenten gaven ook meer geld uit aan (steun aan) sport en cultuur. Als corona niet opnieuw de kop opsteekt worden de totale kosten van gemeenten becijferd op een bedrag tussen 1,48 en 1,83 miljard euro.

Als er wel een tweede golf komt kan dit oplopen naar eeen bedrag tussen 2,26 en 2,78 miljard euro. Hierin zijn de kosten voor financiële tegemoetkoming voor ZZP’ers en de kosten voor GGD’s en Veiligheidsregio’s niet meegenomen. Hierover zijn aparte afspraken gemaakt met het Rijk. Over een meer realistische compensatie van de overige kosten wordt met Den Haag onderhandeld.