‘Meer geld en energie naar recreatie en toerisme’

2
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com

LOCHEM/GORSSEL – ‘Lochem weer als vanouds op toeristische kaart’. Dat is insteek van een visie van de gemeente Lochem en ondernemers in de recreatieve en toeristische sector. Het mag ook wat kosten. Dit jaar gaat er 165.000 euro naar de uitvoeringsagenda die is opgesteld. De modernisering van de VVV staat in eerste instantie voorop. 

Het economische belang van de sector is duidelijk. De toeristisch recreatieve sector in de Achterhoek bedroeg in 2017 265 miljoen euro. Van alle gemeentes heeft Lochem het hoogste aandeel (16%). Een rekensom leert dan dat er in de gemeente 42 miljoen omgaat in reacreatie en toerisme.

Werkgelegenheid

Van de totale werkgelegenheid in Lochem werkt 8% van de beroepsbevolking in de sector. Dit is meer dan in de totale Achterhoek (6.5%). Ook historisch gezien heeft Lochem een naam hoog te houden. Samen met Valkenburg stond Lochem aan de wieg van de vrijetijdseconomie in Nederland. De ambitie is de tijden van weleer te doen herleven, maar dan passend bij de wensen en eisen van deze tijd.

Kansen en kosten

De samen met de sector opgestelde visie geeft antwoord op de vraag waar de kansen liggen en welke investeringen hiervoor nodig zijn. Onder inwoners van de gemeente die lid zijn van het burgerpanel Lochem Spreekt is in maart een enquête gehouden. De resultaten worden in mei bekend. De inwoners zijn ondervraagt hoe zij hun vrije tijd in de eigen gemeente invullen, welke voorzieningen ze het meest waarderen en wat in hun ogen beter kan.

De visie zet in op een goede samenwerking tussen bedrijven, instellingen, ondernemers, inwoners en gemeente om voortdurend ‘werk te maken’ van een vitale sector. Een uitvoeringsagenda is opgesteld met concrete projecten. Deze kan voortdurend worden bijgesteld als daar actuele aanleiding voor is.

Omvorming VVV

Op initiatief van de Stichting Achterhoek Toerisme wordt de VVV omgevormd tot een ‘belevings- of inspiratiecentrum’. Die vereist een meer eigentijdse inrichting en een goede digitale informatievoorziening.

Samen met de Gasfabriek Deventer wordt een lokaal innovatiecentrum voor vrijetijdseconomie ontwikkeld. De Gasfabriek, dat mede door een aantal Lochemers is opgericht pretendeert niet veel verstand van de sector te hebben, maar wil de sector ertoe bewegen om buiten de platgetreden paden te denken en handelen.

Wandelpaden

Het budget voor 2019 wordt verder besteed aan het uitbreiden en verbeteren van wandelpaden in Barchem, Eefde, Harfsen en Gorssel. Ook gaat er geld naar voorzieningen voor recreatief elektrisch vervoer.

De verwachting is dat de gemeenteraad tijdens een Politieke Avond in mei een besluit neemt over de visie op recreatie en toerisme.

2 REACTIES

  1. Ik dacht dat Lochem hiervoor Lochem 3.0 had ingezet. Zijn al die creatieve ideeën al opgedroogd? Achteraf lijkt het wel dat deze onderhavige ondernemers met overheidsgeld de crisis hebben overleefd. Niemand die zich afvraagt of al dat gemeenschapsgeld niet terug gevorderd kan worden? Toch wel EIGENzinnig?

  2. Zolang we de Llidl als grachtenpand vergunning geven en een racebaan (sluiproute) dwars door twee vakantieparken toestaan (Dwarsweg/Ploegdijk) heb ik er niet veel vertrouwen in dat we echt serieus zijn over dit onderwerp.

Comments are closed.