Etos Dilly Temmink is 30 jaar jong

0
Dilly Temmink begon 30 jaar geleden en is het nog lang niet zat (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Etos Dilly Temmink bestaat 30 jaar. Geen reden om achterover te leunen, vindt de eigenaresse. “We gaan onze winkel dit jaar nog één keer helemaal op de kop zetten en aanpassen aan de tijd. En dan hoop ik ook het 40-jarig jubileum te halen”, zo zegt ze, om aan te geven dat ze nog niet aan stoppen denkt.

Het begon in 1990. Het fenomeen franchise was nog vrij nieuw. Dilly maakte er kennis mee omdat haar vader een vroege franchisenemer van Albert Heijn was, in Neede. “Ik werkte zelf in een drogisterij en op een gegeven moment zei ik tegen mijn vader: Wat ik daar doe, kan ik ook voor mezelf gaan doen.”

Haar vader was het daarmee eens en adviseerde haar met Etos in zee te gaan. Die formule was van hetzelfde Ahold-concern als AH. De keuze viel op Lochem. Daar werd Dilly de allereerste vrouwelijke franchisenemer van Etos in Nederland.

Winkelpui

De start kende nog wel een probleempje. De gemeente stond in eerste instantie niet toe dat in het pand aan de Molenstraat, waar de winkel nu nog zit, tegen de vlakte ging. Vanwege jugendstil-pui, die er overigens nogal gehavend uitzag. Etos vond dat een moderne formule een modernere uitstraling moet hebben.

Dilly Temmink bezit een foto waarop ze toenmalig burgemeester Engbert Wilmink de hand schudt. Door de pui aan de gemeente te schenken mocht de bouw van de nieuwe winkel toch doorgaan. Wat de gemeente met die voorgevel heeft gedaan is onbekend. Maar de drogisterij kwam er dus toch. Het zijn in feite twee samengevoegde panden aan de Molenstraat. Later, in het jaar 2000, werd nog eens uitgebreid op de plek van een daar achter gelegen loods.

Blij met Lochem

Dilly Temmink is heel blij dat ze destijds voor Lochem heeft gekozen. “De klanten zijn hier erg leuk en je hebt hier nog echt contact met ze. En in Lochem heb ik ook persoonlijk echt mijn plek gevonden”, zegt ze.

Ook de keuze voor Etos vindt ze nog altijd een goede. “Je hebt enerzijds de steun van een grote organisatie, maar anderzijds heb ik de vrijheid om in te spelen op de lokale vraag van klanten.” Zo kan ze het assortiment naar eigen inzicht uitbreiden met bijvoorbeeld parfums, huidverzorgings- en biologische producten.

Bekende naam

In de loop der jaren is niet alleen Etos maar ook de naam Dilly Temmink heel bekend geworden in Lochem en omstreken. Door die bekendheid en de bekende gemoedelijke sfeer in de winkel houdt het Lochemse filiaal het hoofd fier boven water. Terwijl winkels van Etos in onder meer Vorden en Markelo werden gesloten.

Inclusief de eigenaresse werken er zeven mensen. Mensen met vakkennis, zoals gecertificeerde drogisten. Dilly zelf is ook gediplomeerd schoonheidsspecialiste en visagiste. Het accent ligt in de Lochemse Etos niet voor niets op ‘health & beauty’.

Veel last van internetwinkels zegt de eigenaresse niet te hebben. Ze constateert verder met tevredenheid dat het in Lochem – zeker in vergelijking met andere plaatsen – ook nogal meevalt met leegstand.

Hele jaar feest

Het 30-jarig jubileum wordt dit hele jaar op gezette momenten gevierd. Het hoogtepunt valt samen met de heropening van de winkel na de verbouwing van zo’n twee weken in september. “De winkel wordt compleet gestript en volledig opnieuw ingericht. Ik heb er ontzettend veel zin in”, aldus Dilly.

Valentijnsdag

Om de al genoemde goede sfeer in de winkel nog eens te onderstrepen worden alle klanten aanstaande vrijdag – dan is het Valentijnsdag – ontvangen met koffie of thee en iets lekkers erbij. En ze gaan weer weg met een presentje.