Veel coronababy’s in de gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Lockdowns, avondklokken en andere coronamaatregelen zorgen niet overal voor anderhalve meter afstand. Dat komt tot uitdrukking in de geboortecijfers. In Lochem bedroeg de toename van het aantal geboortes maar liefst 26,7 procent. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Tussen 1 januari en 1 oktober van dit jaar werden in de gemeente Lochem 218 baby’s geboren. Dat zijn er 46 meer dan in dezelfde periode van 2020. Toen waren het er 172. Dat hele jaar zagen 205 nieuwe wereldburgers het levenslicht. De stijging is opmerkelijk, want Lochem scoort in andere lijstjes steevast heel hoog als het over vergrijzing gaat.

Gelderland

In Gelderland werden in de eerste 10 maanden van dit jaar 17.386 baby’s geboren. Dat zijn er 687 meer dan in 2020. De gemiddelde stijging in de provincie bedraagt 4,1 procent. In de provincie staat Lochem op de derde plaats, achter Druten (+32,1%) en Culemborg (+29,8%).

Landelijk liet de provincie Friesland de grootste stijging van het aantal geboortes zien (+8,9%). In Zeeland bleef de stijging beperkt tot 2,8%. De geboortecijfers per gemeente zijn te vinden in de onderstaande interactieve kaart. Daarop kan ook de vergelijking met 2020 worden gemaakt.

lees verder onder de kaart…

Bron: Independer 

Minder IVF

Door de coronacrisis werden vorig jaar 23% minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.900 naar 8.400. Ook dit jaar is de verwachting dat deze daling zal doorzetten. Door uitgestelde zorg zijn veel IVF-behandelingen uitgesteld en zelfs stopgezet.