Meer dan 6000 woningen met zonnepanelen in gemeente

0
Foto ter illustratie (bron: Freepik.com - AI gegenereerd)

LOCHEM/GORSSEL – In de gemeente Lochem waren medio 2023 ruim 6000 woningen voorzien van zonnepanelen. Dat is een toename van 77,9 procent ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit onderzoek van Independer dat is gebaseerd op cijfers het CBS. Landelijk was sprake van een verdubbeling in dezelfde periode. In het tweede kwartaal van 2023 hadden 2.450.172 woningen een installatie met zonnepanelen. Eind 2020 stond de teller op ‘nog maar’ 1.267.651.

Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, legt uit: “Het is een opvallend grote versnelling in de aanleg van zonnepanelen, die natuurlijk past in de energietransitie. Maar vergeet ook niet dat dit de periode is waarin ook de energieprijzen flink zijn gestegen. Dat heeft ook zeker bijgedragen aan deze fikse opmars.”

Prijzen

Aangenomen mag worden dat in de periode sinds media vorig jaar nog veel meer zonnepanelen zijn geplaatst op particuliere woningen. Door daling van de energieprijzen en de discussie over de salderingsregeling daalde de vraag enigszins. Daar staat tegenover dat de prijzen van panelen zijn gedaald en het rendement verbeterd. Ook worden steeds meer huurwoningen van zonnepanelen voorzien.

De gemeente Lochem is overigens geen koploper als het gaat om het percentage daken met zonnepanelen. In Lochem gaat het om 39 procent van de daken. Ten opzichte van de rest van de provincie Gelderland (34,6%) is dat een goede score, maar er zijn gemeenten en provincies de percentages hoger liggen. Drenthe en Zeeland spannen de kroon met 43 en 42 procent van de daken. In de Drentse gemeente Tynaarlo is 56,8 procent van de woningen voorzien van panelen. In de top-10 komt slechts één Gelderse gemeente voor: West Maas en Waal met 53,5 procent.

lees verder onder de kaart…
Bron: Independer

Gelderland

In Gelderland was de gemiddelde toename tussen 2020 en 2023 met 87,7 procent hoger dan in de gemeente Lochem. In de provincie waren 325.000 woningen van panelen voorzien. De gemeente Neder-Betuwe waar oud-wethouder van Lochem, Jan Kottelenberg, burgemeester liet de grootste toename zien, met 148,4 procent en kwam uit op ruim 43% van de woningen.

In grotere steden in het land is het aandeel woningen met zonnepanelen vaak laag. Zo scoort Arnhem slechts 20 procent. Amsterdam(7,5%), Rotterdam (8,8%) en Den Haag (10,4%) scoren nog veel slechter. Deventer is met 27,9 procent ook al geen hardloper. “Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook moet je denken aan gemeenten met veel beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Goedkoper

“Alles wordt duurder, maar opvallend genoeg worden zonnepanelen juist goedkoper. Een offerte kan honderden euro’s lager liggen dan bijvoorbeeld een jaar eerder. Je moet natuurlijk altijd een rekensom maken of je uit de kosten komt. Maar de dalende prijzen trekken twijfelaars over de streep”, legt Kerkhof uit.

Advies

Independer komt met een advies voor consumenten die zonnepanelen combineren met dynamisch energiecontract of die overwegen zo’n contract af te sluiten. Daarbij is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden:

  • Wek je in de zomer stroom op, dan kan je die opgewekte stroom in principe niet meenemen om in de winter weg te strepen met je verbruik. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor.
  • Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom terug levert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren.

Bron: Independer