Relatief veel lage energielabels in gemeente Lochem

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om verduurzaming van woningen en het verbeteren van de energielabels. In de gemeente Lochem is nog bijna 1 op de 10 woningen voorzien van de slechtste energielabels F en G. Dat komt neer op 10,8 procent. Het Gelderse gemiddelde ligt op 7,7. In de gemeente Lochem is 45% van de woning voorzien van energielabel A of B. Ook dat is slechter dan het provinciaal gemiddelde van 50,9 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. Het landelijk gemiddelde van slecht geïsoleerde woningen komt neer op 8,2%, oftewel ruim één op de twaalf woningen.

Energielabel

Bij de cijfers moet in ogenschouw worden genomen dat veel woningen nog helemaal niet zijn voorzien van een energielabel. In het geval van de gemeente Lochem heeft 51,8 procent van de huizen een geldig energielabel. Dit komt neer op 7925 van de in totaal 15.299 woningen. Gerelateerd aan het totaal aantal woningen in de gemeente is dus 5,6% voorzien van energielabel F of G. En dan heeft 23,3% energielabel A of B. Het label van woningen is op te zoeken op www.energielabel.nl.

Opvallend aspect uit het onderzoek van Independer is dat zowel mensen met een laag als een (heel) hoog inkomen vaak in energieslurpende woningen wonen (zie tabel onder dit bericht). Voor die laatste groep is dat meest een luxeprobleem. Ze bewonen vaak slecht geïsoleerde villa’s en komen niet snel in problemen door hogere energierekeningen. Bij de laagste inkomens is vaak sprake van gebrek aan middelen om te verduurzamen of van afhankelijkheid van een verhuurder.

Welvarend

De relatief slechte score van Lochem komt overeen met die van veel andere gemeenten die in het onderzoek het predicaat ‘welvarende gemeente’ kregen. Zo staan de als ‘rijk’ bekendstaande gemeenten als Laren (NH), Heemstede en Bloemendaal in de top-5 van slechts presenterende gemeenten. Daarin staan echter ook de relatief ‘arme’ gemeenten als Westerwolde en Pekela, beide in de provincie Groningen. De meeste slecht geïsoleerde woningen staan op Terschelling 25,5%)

In Gelderland is Winterswijk de gemeente met de meeste slecht geïsoleerde huizen (14,7%). Buurgemeente Bronckhorst staat op de vijfde plaats met 12,7 procent. Duiven staat er het beste voor met 67,2% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Barneveld (62%) en Wijchen (60,1%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis. De landelijke verschillen zijn groot. In Zeeland staan de meeste slecht geïsoleerde woningen (10,8%) en in Flevoland de minste (0,8%).

Grote stappen

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer zegt: “Je ziet dat de gestegen energieprijzen voor een verdere versnelling in de verduurzaming hebben gezorgd. Dat in Almere bijna negen op de tien huizen een duurzaam label heeft, is echt een mooie prestatie. Maar in 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Daarvoor moeten landelijk nog wel grote stappen worden gezet.”

Interactieve kaarten waarop gemeenten en provincie met elkaar kunnen worden vergeleken zijn te vinden op de website van Independer.