Kandidatenlijst Gemeentebelangen met verrassingen

0
Marja Eggink staat opnieuw bovenaan de kandidatenlijst van GB voor de komende verkiezingen (foto: GB Lochem)

LOCHEM – Dat Marja Eggink de kieslijst van Gemeentebelangen (GB) Lochem aanvoert werd al eerder bekend gemaakt. Nu is ook de rest van kandidaten en de volgorde bekend gemaakt. Er staan een paar verrassingen op de lijst. Dat geldt met name voor de twee vroegtijdig vertrokken CDA-raadsleden Coby Wiltink en Erik Hoentjen. Zij duiken op op de plaatsen 7 en 23.

GB, dat nu 6 zetels heeft in de Lochemse gemeenteraad doet een gooi naar de voorkeurstemmen van de voormalige CDA’ers. Verder valt op dat de zittende raadsleden Roel Blaauw (Gorssel) en Herbert Langeler (Exel) op onverkiesbare plaatsen staan. Blaauw heeft er bijna twee termijnen opzitten. Herbert Langeler kwam in maart van dit jaar binnen als vervanger van Arjan Boeijink, die door verhuizing naar elders niet langer deel mocht uitmaken van de raad. Die laatste staat overigens zelf ook nog wel op de lijst van GB, maar op plaats 30.

Nieuwkomer op 3

Ook raadslid Jan Wesseldijk uit Laren kwam tussentijds binnen, als vervanger van Annie Visschers-Markerink die om gezondheidsredenen een stap terug deed. Wat zijn partij betreft is Wesseldijk een blijvertje, want hij staat op plek 4 op de lijst. De hoogste nieuwe binnenkomer is de Lochemse Anja Rouwenhorst, op de derde plaats. Zij is nu al lid van de schaduwfractie van GB.

Harfsenaar Tonnie Verwoerd neemt achter Marja Eggink de tweede plaats in. Hij maakt al sinds 2018 deel uit van de raad. Lochemer Arjen Dieperink maakt op plaats 5 een goede kans op verlenging van zijn langjarig raadslidmaatschap.

Koppositie

Nummer 6 is Herold Hissink uit Barchem. En, de al genoemde voormalige fractievoorzitter van het CDA Coby Wiltink uit Almen, maakt kans op een nieuwe raadszetel. Dan moet GB een zetel winnen. De titel van het persbericht, waarmee de kandidatenlijst wereldkundig werd gemaakt, doet vermoeden dat de partij voor winst gaat: ‘Gemeentebelangen Lochem verstrekt koppositie met sterke kieslijst’.

De lijst met maar liefst 36 namen bevat mensen uit nagenoeg alle kernen en buurtschappen in het vooral het oostelijke deel van de gemeente. Dat is al jaren een sterk concept voor GB. Met vaak, in hun eigen kern, bekende mensen worden veel voorkeurstemmen binnengehaald.

Lijstduwers

Van de 36 kandidaten is precies een derde vrouw. Daarvan staan er wel 4 in de top-10, waarvan één op pole position. En er zijn maar liefst twee lijstduwers die hun diensten hebben bewezen voor GB. Dat zijn oud-raadslid Freddy van Ditshuizen (Barchem) en oud-wethouder Bert Groot Wesseldijk (Lochem). De echtgenote van die laatste is een van 12 vrouwen op de lijst. Jacqueline Groot Wesseldijk staat op plek 16.

De partij zelf meldt dat ook het aantal kandidaten onder de 40 jaar is toegenomen. Marja Eggink zegt: “Een mooie verdeling over de verschillende kernen en de stad Lochem. Dat geeft maar aan dat wij een vereniging zijn met veel draagvlak en betrokkenheid in onze gemeente. Van Kring van Dorth tot Eefde en van Barchem tot Epse zijn we vertegenwoordigd. We zijn er voor alle inwoners.”

Hieronder de complete kandidatenlijst van GB Lochem: