Veel activiteit rond Molen van Reudink

0
De solide houten constructie geeft al de contouren van de woning bij de molen van Reudink weer (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Net voor de bouwvak bruist het van de activiteit rond de Molen van Reudink aan wat inmiddels de Laan van Reudink is gedoopt. Aan de boorden van de Berkel is de afgelopen weken een fundering gelegd en deze week worden daar meer dan solide ogende staanders en spanten geplaatst. De contouren van de woning die naast de molen wordt gebouwd worden zichtbaar.

Beeldend vormgever en kunst- en architectuurhistoricus Paul Kok (70) en zijn vrouw uit Bronkhorst kochten de molenromp en willen die zoveel mogelijk in oude luister herstellen en er een woning aan vast bouwen. Aan dat laatste wordt nu dus gewerkt. Kok tekende alles zelf en gaf deze aan week aan het ‘reuze spannend’ te vinden. “Alles moet tot op een paar millimeter passen anders krijg je problemen”, zo zei hij. Het bleek tot nu toe allemaal wonderwel te passen. De eigenaar is bijna altijd persoonlijk aanwezig bij de werkzaamheden en steekt ook de handen uit de mouwen. ‘De bouwheer loopt niet in driedelig grijs’, zo schrijft Kok in een eien verslag van de werkzaamheden.

Noaberschap

Het skelet van de woning gaat bestaat uit eikenhout uit de Franse Jura en voor een ander deel uit Douglas van Luxemburgse komaf. In totaal bijna 40 m3 hout. Dat heeft al een hele reis achter de rug. Het is gezaagd in Stroe, geschaafd in Oirschot en Ede en verder verwerkt in Oldenzaal.

Deze week werd een hoge bouwkraan geplaatst om de zware onderdelen op hun plaats te takelen. Daar kwamen ook de nodige handen aan te pas. Overigens is er in de nog niet bestaande woonwijk aan de Berkel nu al sprake van noaberschap. Kok kreeg toestemming van zijn toekomstige buren om hun grond te gebruiken om tijdelijk het vele bouwmateriaal en -materieel te stallen.

Pannenbier

Dinsdagmiddag was er pannenbier voor de harde werkers en voor donderdagavond wordt het houten geraamte afgedekt met plastic om weer en wind geen vrij spel te geven. Want dan begint de bouwvak. Daarna het werk aan de woning verder en dan komt ook het moment in zicht waarop daadwerkelijk met het herstel van de molenromp wordt begonnen. Die was onderkelderd maar die ruimte is opgevuld met zand. Paul Kok kocht een flinke bult zand van Sallandse Wegenbouw. Het was overgebleven van de recenter werkzaamheden aan het Graafschapterrein en Prins Bernhardweg. Hij reed ongeveer honderd keer op en neer met een mini-shovel.

Molen

De molen is net voor de afgelopen winter voorzien van een noodkap. Dit om het hemelwater buiten te houden. De kelder stond destijds helemaal vol water. In de molen komen een atelier/galerie en op de tweede verdieping komt een concertpiano te staan. En het pronkstuk van de eigenaar, het Friese rondjacht ‘Albert & Nelly’ uit 1891, een zusterschip van het Friese Statenjacht, krijgt een plekje op de begane grond. Verder komen er een gastenverblijf en een kantoor. Kok meldde deze week dat hij een lift heeft gekocht om het toekomstige leven te vergemakkelijken.

De eigenaar steekt overigens de loftrompet over de medewerking die hij krijgt van de gemeente Lochem. “Dat is echt opvallend en de snelheid van werken is een verademing”, zo laat hij weten.

Lees HIER een eerder artikel over de plannen met de molen…

Tekening van de molen van Reudink met het woonhuis dat momenteel wordt opgericht (tekening: Paul Kok)