Veel partijen vinden elkaar in ‘duurzaam regeerakkoord’

0
Marleen van der Meulen (midden) uit Gorssel tijdens de aanbieding van het manifest in Den Haag (eigen foto)

GORSSEL/DEN HAAG – Vertegenwoordigers van VVD, CDA, D66, GL, PvdA en Volt hebben meegewerkt aan de formulering van een aantal Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die kunnen dienen als hoofdlijnen in het nieuwe regeerakkoord. Namens D66 werkte Marleen van der Meulen uit Gorssel mee aan het manifest dat vorige week is aangeboden Sigrid Kaag. Zij werkt samen met Mark Rutte aan een concept-regeerakkoord.

Het manifest is ondertekend door 2.100 organisatie en ruim 4.300 burgers. Demissionair minister Kaag zei bij de overhandiging in Den Haag dat ze een groot voorstander is van het gebruik van SDG’s (Sustainable Development Goals) als kompas voor het nieuwe regeerakkoord. “Ik sta hier al jaren voor. De doelen zijn ook goed om uitdagingen beter te kwantificeren. Want meten is weten.”

17 doelen

De 17 doelen die in 2015 werden afgesproken door alle leden van de Verenigde Natis zijn in Nederland nog niet omgezet in een nationaal plan. Kaag gaf eerder aan dat zij wel zo’n plan zou willen maken. Ze reageerde dan ook positief op het brede netwerk dat zich nu achter de doelen schaart. “Jullie laten zien dat de samenleving eraan werkt”, zo zei ze.

Dezelfde dag nam ook demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het manifest in ontvangst. Hij sprak van ‘zeer belangrijke doelen’. GroenLinks-voorman Jesse Klaver zei dat hij graag zou zien dat het hele regeerakkoord een SDG-actieplan wordt.

Overleg partijen

Het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP) sloot zich aan bij de actie op het Plein. De zes netwerken Duurzaamheid van de VVD, het CDA, D66, GL, PvdA en Volt sloegen de handen ineen om de SDG’s gezamenlijk uit te werken en willen laten zien dat samenwerken over de partijgrenzen heen mogelijk is. Namens D66 werkte Marleen van der Meulen uit Gorssel mee. Zij was kandidaat voor de laatste Kamerverkiezingen en is fractievoorzitter voor haar partij in de Lochemse gemeenteraad.

De gezamenlijke boodschap aan de bewindslieden bestond uit drie delen:
1. Maak een actieplan om de SDG’s te behalen.
2. Zorg dat beleid en middelen hier consequent aan bijdragen.
3. Laat burgers en organisaties hierover meedenken.

Organisaties

De campagne voor een Duurzaam Regeerakkoord is een initiatief van SDG Nederland, de netwerkorganisatie rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Nederland. Mede-initiatiefnemers zijn de Nationale Jeugdraad, Global Compact Netwerk Nederland – dat onder de vlag van de VN duurzame bedrijven mobiliseert, IUCN NL – de Nederlandse tak van ‘s werelds grootste unie voor natuurbescherming, MVO Nederland – de beweging van ondernemers in de nieuwe economie en Partos – de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking.

Meer informatie is te vinden op duurzaamregeerakkoord.nl