Vaste eigen bijdrage Wmo jaagt gemeente op kosten

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De Rijksoverheid geeft veel mensen vanaf 1 januari 2019 een cadeautje. De eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt omgezet naar een vast ‘abonnementstarief’ van 17,50 euro. Den Haag geeft hiermee overigens een sigaar uit andermans doos. De gemeente betaalt namelijk fors mee.

Uniform tarief
De eigen bijdrage voor mensen die huishoudelijke hulp krijgen is nu nog inkomensafhankelijk. Bijdragen naar draagkracht, zo was de gedachte tot nu toe. Het uniforme tarief van 17,50 euro per 4 weken maakt het administratief eenvoudiger en voor de meeste betrokken betekent het dat ze minder gaan betalen. De bijdrage wordt geïnd door het CAK.

Geprikkeld
Wethouder Bert Groot Wesseldijk (financiën) reageert geprikkeld op de verandering. ,,Dit is typisch Den Haag. Zaken overlaten aan de gemeente maar wel zelf de regels veranderen.” Hoeveel het Lochem gaat kosten is nog niet bekend. Het CPB berekende dat het landelijk 290 miljoen euro kost. Het Rijk betaalt de helft. De gezamenlijke gemeenten zien zich dus geconfronteerd met een rekening van 145 miljoen euro.

Toename
De kosten worden de komende jaren alleen nog maar hoger want door de vergrijzing wordt een toename van het gebruik van voorzieningen verwacht. Het Rijk stort voor die verwachte groei extra geld in de pot, maar kostendekkend is dat vrijwel zeker niet voor de gemeenten.

Verschillen
In de huidige systematiek ontstaan flinke verschillen. De website Zorgwijzer.nl vergeleek vorig jaar 10 gemeenten en concludeerde dat de verschillen in de eigen bijdrage kunnen oplopen tot 500 euro per jaar.