Vanaf 2021 geen onbeveiligde spoorwegovergangen meer

0
Onbewaakte spoorwegovergang in de Binnenweg bij Almen (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/EEFDE/ALMEN – In de loop van 2021 wordt de gemeente Lochem NABO-vrij. NABO? Dat is de afkorting van Niet Automatisch Beveiligde Overgangen. Ze worden opgeheven of beveiligd. In de Hulzerdijk bij even komt een tunneltje. Dit hebben ProRail en de gemeente Lochem via een gezamenlijk persbericht bekend gemaakt.

Afgelopen week tekende wethouder Eric-Jan de Haan een overeenkomt met ProRail. In de gemeente zijn nu nog acht onbeveiligde spoorwegovergangen. Het gaat hier om NABO’s in:

– Lochem, nabij Aalsvoort-West/Rossweg
– Almen, Binnenweg
– Eefde, Kleine Teenkweg en ’t Haveke
– Eefde – Almen, Hulzerdijk en Wagenvoortsdijk (tussen Elzerdijk en Kapelweg)

Tunnel Hulzerdijk

Zes overgangen worden afgesloten. De overgang op de Hulzerdijk krijgt een tunnel voor voetgangers, fietsers en ruiters. De overgang Wagenvoortsdijk (aansluiting op de Hulzerdijk) worden beveiligd met spoorbomen, knipperlichten en bellen.

Samenwerking

De aan te pakken overwegen bevinden zich op drie afzonderlijke spoorlijnen (Zutphen–Hengelo, Zutphen–Winterswijk en Zutphen–Deventer). De gemeente en ProRail werken zowel inhoudelijk als financieel samen. Ook de provincie heeft een bijdrage geleverd. Wethouder Eric-Jan de Haan: “Ik ben blij dat we na een goed proces nu op korte termijn potentieel zeer gevaarlijke onbeveiligde spoorwegovergangen sluiten. En dat er aan de Hulzerdijk een alternatief komt. De ondertunneling is natuurlijk ontzettend mooi voor onze inwoners.”

Planning

Afgelopen zomer is de NABO aan de Kleine Teenkweg in Eefde al opgeheven. In het eerste kwartaal van 2021 volgen er nog eens vijf. De overige twee, aan de Hulzerdijk en Wagenvoortsdijk, zijn in het derde kwartaal van 2021 aan de beurt.

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail vindt het een belangrijk resultaat: “We willen van alle niet beveiligde overwegen af. Dat we in Lochem nu acht NABO’s tegelijk aanpakken is een sprong in de spoorwegveiligheid van dit gebied. We hopen dat steeds meer gemeenten dit voorbeeld volgen: samen een goed plan maken en zo investeren in de veiligheid van je inwoners.”