Cleantech Regio zet in op 21.000 nieuwe woningen tot 2030

0
Afbeelding ter illustratie (Afbeelding van anncapictures via Pixabay)

LOCHEM/GORSSEL – De Cleantech Regio, waarin Lochem met 7 andere gemeenten samenwerkt, zet in op de bouw van 15.600 nieuwe woningen in 2030. De Gelderse gemeente in het samenwerkingsverband zijn met de provincie overeengekomen dat er 15.600 nieuwe woningen komen. Samen met de plannen voor ruim 5000 woningen van Deventer komt het totaal op ongeveer 21.000.

Het Gelderse aandeel ligt 5000 woningen hoger dan in 2018 werd afgesproken. Naast Lochem en Deventer maken Zutphen, Apeldoorn, Voorst, Brummen, Epe en Heerde deel uit van de Cleantech Regio. Onlangs maakte wethouder Bert Groot Wesseldijk bekend dat in de gemeente Lochem rekening wordt gehouden met 850 tot 1350 nieuwe woningen. Lees HIER een eerder bericht daarover.

Inzet op groei

De woningbouwambitie hangt samen met de inzet op groei van de regio. De regio blijkt een toenemende aantrekkingskracht te hebben op mensen elders in het land en arbeidsmigranten. De vraag naar woningen neemt hierdoor toe. Dit is reden om de woningbouwactiviteiten te versnellen en uit te breiden.

De centrale ligging ten opzichte van de Randstad en Duitsland, het landschap en de nog redelijk betaalbare woningen zijn, in combinatie met de goede arbeidsmarkt, de trekkers.

Spelregels nieuwbouw

Om de aantrekkelijkheid van de regio te behouden wil de Cleantech Regio spelregels voor nieuwbouw. Zo wordt ingezet op de juiste woningbouw op de juiste plek en voor de goede doelgroep. Ook is er aandacht voor het duurzaam en zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte en nieuwbouw moet bijdragen aan maatschappelijke of ruimtelijke opgaven in kernen of steden. Bij duurzame woningbouw wordt breed ingezet op energieneutraal, circulair, slimme mobiliteit en bijdragen aan het afremmen of stoppen van klimaatverandering.

Starters en statushouders

De regio let extra op goede en volwaardige huisvesting voor arbeidsmigranten en statushouders, maar ook voor starters en jonge gezinnen. “We willen dat de groei in de regio bijdraagt aan kwaliteit en leefbaarheid. Met maatwerk kan per gemeente worden ingezet op doelgroepen en behoeften”, aldus Annemieke Vermeulen, regionaal bestuurder Cleantech Regio en verantwoordelijk voor de portefeuille Wonen.

Meer informatie over de Cleeatech Regio is te vinden op: www.cleantechregio.nl.