11 dagen geen treinen door groot onderhoud aan spoorlijn

0
Een Blauwnet-trein onderweg van Lochem naar Zutphen (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM/EEFDE – Vanaf zaterdag werkt ProRail 11 dagen en nachten lang aan het vernieuwen van de spoorbaan, overwegen en wissels tussen Eefde en Ambt-Delden (lijn: Zutphen-Hengelo). Vanaf zaterdag (12/6) tot en met dinsdag 22 juni rijden er geen treinen tussen Zutphen en Hengelo. Er worden dan bussen ingezet.

Het gaat om grootschalige spoorwerkzaamheden waarbij de spoorbaan wordt vernieuwd en overwegen en wissels worden aangepakt. Tussen Eefde en Ambt Delden, een traject van ruim 35 kilometer, worden op meerdere plekken de spoorstaven, dwarsliggers en het spoorgrind vernieuwd. Dit is volgens ProRail eens per tientallen jaren noodzakelijk om het spoor in goede conditie te houden en een veilige en betrouwbare treinreis te waarborgen.

‘Pannenkoek’

In Markelo, tussen de Schipbeek en de Oude Borculoseweg, wordt ook de ondergrond van het spoor vernieuwd. Michiel Hutman, projectengineer van ProRail vertelt: “Op die locatie ligt kleiachtig, natte grond. Door dit met behulp van trekkers te vermengen met kalk ontstaat er een soort ‘pannenkoek’ onder het spoor. Hiermee zorgen we voor een betere ondergrond met goede afwatering, waar het spoor stabieler op ligt en we zakkingen tegengaan. Het is een methode die in de wegenbouw vaker toegepast wordt, maar in de spoorwereld nog relatief nieuw is.”

Laren-Almen

Op het oude stationsemplacement van Markelo worden ongeveer 200 meter spoor en twee wissels verwijderd. Deze zijn niet meer in gebruik en aan het einde van hun levensduur. En nabij het voormalig station Laren-Almen worden twee wissels vernieuwd en wordt het spoor iets verlegd. Hierdoor kunnen treinen daar straks comfortabeler doorrijden, zo belooft de spoorbeheerder. De wissels komen uit een ander spoorproject waar ze niet meer nodig waren.

Overwegen

Op het hele traject wordt een groot aantal overwegen vernieuwd. In de gemeente Lochem wordt de vloer van al eerder afgesloten onbeveiligde overwegen verwijderd. Deze waren tot nu toe provisorisch afgesloten met hekwerk.

ProRail probeert zoveel mogelijk werkzaamheden te combineren. In dit geval wordt ook gewerkt nabij station Zutphen, waar diverse wissels worden vernieuwd. En verderop, voorbij Goor wordt de spoorbrug over de zijtak van het Twentekanaal opnieuw geschilderd.

Hinder

Projectmanager Peter Stam van ProRail: “Grootschalige werkzaamheden zoals deze kunnen helaas niet zonder dat de omgeving er iets van merkt. Inzet van grote machines, veel transportbewegingen en afsluiting van overwegen over een groot traject gaan zorgen voor hinder. Hierover is goed overleg geweest met de betrokken gemeenten en direct aanwonenden zijn geïnformeerd.”

Reisplanner

De genoemde werkzaamheden hebben tijdens een aantal dagen ook effect op het treinverkeer tussen Zutphen en Deventer en Zutphen en Winterswijk. In het onderstaande overzicht is te zien wanneer er bussen worden ingezet in plaats van treinen.

  • Zutphen – Hengelo van zaterdag 12 tot en met dinsdag 22 juni
  • Zutphen – Deventer van zaterdag 12 tot en met dinsdag 15 juni
  • Zutphen – Winterswijk van zaterdag 12 tot en met dinsdag 15 juni

ProRail adviseert om voor aanvang van een treinreis altijd een reisplanner te raadpleger. Dat kan HIER.