Van Gelre IJsmakers gestart in de Molenstraat

0
Richard Delsing (l) en Paul Lobeek van Van Gelre IJsmakers (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Van Gelre IJsmakers is deze week officieel van start gegaan in de Molenstraat in Lochem. Voor de twee eigenaren is het een bijzonder avontuur. Paul Lobeek uit Deventer en Richard Delsing uit Enschede hadden beiden een eigen ICT-bedrijf dus er is sprake van een opmerkelijke carrièremove. En, ze beginnen meteen met twee ijszaken. De tweede staat in Barneveld.

Vorig jaar pakte het tweetal nog het staartje van het ijsseizoen mee in Lochem, maar toen nog onder de vorige naam van de zaak ‘IJsjes en Zo’. Paul Lobeek vertelt: “Richard en ik kennen elkaar al van onze studietijd. We zijn altijd vrienden gebleven en gek op koken en ijs. Nadat we onze bedrijven hadden verkocht besloten we op zoek te gaan naar iets gezamenlijks. IJs moest het worden. Op onze zoektocht naar lekker ijs kwamen we in Lochem terecht. En qua smaken sprong het er echt uit.” In Barneveld vonden ze al snel een tweede goede locatie.

Recepten

Hun voorganger wilde de zaak graag verkopen. Lobeek en Delsing hadden daar oren naar maar bedongen dat ze ook alle recepten over konden nemen. Zo kunnen 35 smaken worden gemaakt, waarvan er steeds 24 tegelijk worden aangeboden. Dit varieert van de klassieke smaken tot het ijs op basis van de befaamde kaneelcake van de Lochemse bakker Dick ten Broeke.

Net als bij de voorganger worden vrijwel uitsluitend natuurlijke producten gebruikt. Dit begint bij de melk van de biologische boerderij Urtica De Vijfsprong op het Grote Veld. Vruchtenijs wordt bereid met echte vruchten. “In 5 liter aardbeienijs gaat 2 kilo verse aardbeien”, zo geeft Paul Delsing aan. Bij sommige vruchten is het nodig om de smaak te versterken met een natuurlijk siroop. Maar die komt dan wel uit Italië, waar ze de kunst verstaan om zulke siropen te maken.

Gedurende het ijsseizoen en in de decembermaand bieden ze ook ijstaarten aan. Vele smaken uit de vitrine kunnen worden gebruikt en door de prachtige opmaak ontstaan ware kunststukjes. Als extra service worden ze bij klanten thuis afgeleverd.

Terras

De locatie Lochem is de afgelopen winter stevig aangepakt. Het kleine terras heeft een relaxte uitstraling gekregen. Binnen is de salon wat kleiner maar wel chiquer geworden. De extra ontstane ruimte achter het verkoopgedeelte wordt gebruikt voor uitbreiding van de keuken en voor kantoorruimte.

Graaf van Gelre

De naam Van Gelre is afgeleid van Graaf Otto II van Gelre die Lochem in 1233 stadsrechten verleende. Bovendien heet de zoon van Richard Delsing ook Otto. Van Gelre Ambachtelijke IJsmakers zo luidt de volledige naam. Een bewuste keuze. Het accent ligt op ambachtelijke kwaliteit. Met die uitstraling willen Lobeek en Delsing het ijs ook op de dessertkaart krijgen van de betere restaurants.

Ambitie

Ze sluiten niet uit dat er nog meer zaken bijkomen. “Van één zaak kun je niet bestaan, vooral ook omdat het grotendeels seizoensgebonden werk is. Met twee zou het moeten kunnen, maar we kijken hoe het loopt en dan kunnen we eventueel denken aan verdere uitbreiding”, aldus Paul Lobeek.

Verder hoopt het tweetal zich in Lochem een plaats te verwerven omdat ze ‘nuchtere jongens uit het Oosten’ zijn. Ze gaan deze week met frisse moed van start. “Naast dat we regelmatig zelf in de ijssalon te vinden zijn hebben we een leuke spontane groep medewerkers kunnen vinden”, zo laten ze weten.

Openingsactie

Er is een speciale openingsactie en binnen de grenzen van de coronaregels wordt officieel kennis gemaakt met de collega-ondernemers in de Molenstraat.