VVV Lochem helemaal bij de tijd met Inspiratiepunt

0
Voorzitter Ramón Bakhuizen van de VVV Lochem in het splinternieuwe Inspiratiepunt (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De VVV Lochem is, op die van Valkenburg na, de oudste van het land. Ondanks de respectabele leeftijd van 136 jaar is de VVV helemaal bij de tijd met een Inspiratiepunt. Toeristen en inwoners kunnen er nog steeds de vertrouwde informatie krijgen maar het Inspiratiepunt laat bezoekers interactief kennismaken met de gemeente en de regio.

Lochem heeft nu het vijfde Inspiratiepunt in de Achterhoek. VVV-voorzitter Ramón Bakhuizen is blij met het resultaat. “Een langgekoesterde wens is werkelijkheid geworden”, zo zegt hij. “Met het Inspiratiepunt verandert de VVV van een winkel met folders in een soort bezoekerscentrum waarbij we beter kunnen voldoen aan de eigentijdse wensen van de toeristen en inwoners. De papieren routes en folders blijven, maar de bezoeker zal door middel van beelden, verhalen en interactieve elementen een beter overzicht krijgen van hetgeen de gemeente Lochem te bieden heeft op toeristisch en recreatief vlak.”

Dubbele ruimte

De oorspronkelijke ruimte in het oude stadhuis is verdubbeld. De winkel is helemaal heringericht en heeft een duidelijk andere uitstraling. Aan de rechterkant van het gebouw is het eigenlijke Inspiratiepunt ingericht. Aan de wanden veel foto’s en teksten rond verschillende thema’s, zoals kastelen en landgoederen, verhalen en legendes, cultuur en erfgoed, de Berkel en musea.

Blikvanger is een groot rond plateau in het midden van de ruimte met een kaart van Lochem en omgeving. Hierop zijn een aantal highlights aangebracht in de vorm van 3D-prints, waaronder de Gudulakerk, het Staringkoepeltje, museum MORE in Gorssel en de sluis bij Eefde. Via projectie wordt hieraan extra informatie toegevoegd. De bezoeker kan dit via een aanraakscherm zelf kiezen.

Fiets- en wandelroutes

Opvallend element is verder een voorziening waarmee fiets- en wandelroutes kunnen worden gezocht. Deze zijn te downloaden op de mobiele telefoon of eventueel is ook een gedrukte versie te koop in de VVV-winkel.

Ramón Bakhuizen zegt: “Met het Inspiratiepunt kunnen we de bezoekers beter bedienen en we verwachten dat zij, door de inspiratie die ze bij ons hebben opgedaan, meer zullen ondernemen in onze mooie gemeente en tevreden naar huis zullen gaan. De positieve ervaringen die bezoekers zo opdoen delen ze hopelijk met familie, vrienden en buren. Dit leidt tot meer herhaalbezoeken en nieuwe bezoekers.”

Vrij toegankelijk

Alle teksten van het Inspiratiepunt worden naast in het Nederlands ook in het Duits weergegeven, zodat ook ‘de buren’ worden bediend. De ruimte is vrij toegankelijk en de bezoeker kan z’n gang gaan. Indien beschikbaar zal een vrijwilliger de mensen wegwijs maken of vragen beantwoorden.

“Er is ontzettend veel tijd en werk in gaan zitten van zowel bestuur als van medewerkers en vrijwilligers. Het was ook best een lastige klus maar het resultaat is ernaar”, zegt de voorzitter. De oplevering liep wat vertraging op. Door corona maar ook omdat financiering gevonden moest worden. Dat is uiteindelijk gelukt. Bijdragen kwamen er van onder meer de gemeente Lochem, Achterhoek toerisme, Stichting Fonds 1819 en Stichting Steunfonds Lochem. Verder waren er diverse giften en de inzet van vrijwilligers drukte de kosten.

Werving vrijwilligers

Rondom de opening van het Inspiratiepunt start een wervingscampagne voor meer vrijwilligers om het Inspiratiepunt optimaal te kunnen openstellen voor bezoekers en inwoners van de gemeente Lochem.

Het Inspiratiepunt is woensdagmiddag verricht door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve en wethouder Eric-Jan de Haan. Die laatste heeft recreatie en toerisme in zijn portefeuille en is momenteel ook voorzitter van Achterhoek Toerisme. Die organisatie helpt lokale VVV’s bij de realisatie van inspiratiepunten. Die zijn er inmiddels ook Zutphen, Winterwijk, Groenlo en Ulft.

Meer informatie

Net als andere winkels is de VVV momenteel alleen toegankelijk op afspraak. Meer informatie op de website: vvvlochem.nl.