2,42 procent elektrische auto’s in de gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Inwoners van de gemeente Lochem bezitten in totaal 19.373 personenauto’s. Daarvan zijn er 237 elektrisch en 231 plug-in hybride. Het totaal (468) komt overeen met 2,41 procent aan elektrische auto’s. Dit ligt een fractie boven het landelijk gemiddelde van 2,26 procent. Het aantal (semi)publieke) laadpalen blijft echter fors achter bij het gemiddelde.

Dit blijkt uit onderzoek van EVplan.nl, een platform voor elektrisch rijden uit Zwolle. Hiervoor is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare data van CBS, RDW, RVO en Klimaatmonitor. Elektrische auto’s van bedrijven, zoals lease-auto’s, zijn niet meegeteld.

Laadpunten

In de gemeente Lochem zijn in totaal 69 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe door iedereen gebruikt kunnen worden.

  • Er zijn 22 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
  • Er zijn 44 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privéterrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
  • Op dit moment zijn er 3 snellaadpunten beschikbaar in Lochem.

Weinig laadpalen

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,15%. Dat betekent dat er 7 elektrische auto’s per laadpaal in Lochem zijn. Dat is een stuk lager dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). Niet uit het onderzoek maar een inschatting van de redactie: Veel eigenaren van elektrische auto’s in de gemeente hebben de beschikking over een eigen laadpunt aan huis en zijn dus niet afhankelijk van publieke laadpunten zoals in meer stedelijke gebieden vaker het geval is. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat in grote steden relatief meer laadpunten zijn.

Stimuleren

De onderzoekers verwachting is dat steeds meer inwoners in Lochem overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Wie geen mogelijkheden heeft om een laadvoorziening op eigen terrein te plaatsen kan aankloppen bij LochemEnergie/Elektrip via info@elektrip.nl voor de mogelijkheden. De gemeente investeert niet rechtstreeks in laadpunten. Wel worden bij een aanvraag geen kosten in rekening gebracht voor het noodzakelijke verkeersbesluit. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente.

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is ruim 72.000.

Adoptie versnellen

EVplan komt naar aanleiding van het onderzoek met een aantal aanbevelingen. Zo wordt gemeenten geadviseerd om stevig door te werken aan de realisatie van een netwerk van openbare laadpunten. Dit kan de adoptie van elektrisch rijden versnellen. Ook subsidies op het plaatsen van een laadpunt op eigen terrein kan stimulerend werken.

Het aantal 100% elektrische auto’s stijgt nu sneller dan het aandeel hybride auto’s. Die laatste categorie is gebaat bij voldoende laadmogelijkheden omdat elektrische actieradius vaak beperkt is. Veel (snel)laadpunten stimuleert de eigenaren om meer elektrische kilometers te rijden en dus fossiele brandstof te besparen.

EVplan heeft een lijst met elektrische auto’s op de website staan, met onder meer gegevens over actieradius, verbruik en prijs.