LOCHEM/GORSSEL – Wat de consequenties van de uitspraak van de Raad van State zijn voor de woningbouwambities van de gemeente Lochem is nog onduidelijk. Maar naar aanleiding van vragen van D66 waarschuwde wethouder Marja Eggink maandag wel voor mogelijke vertraging. De uitspraak betekent onder meer dat stikstofberekeningen per bouwproject moeten worden gemaakt. De deskundigen die dit kunnen zijn niet dik gezaaid en er komt nu veel werk op ze af.
D66 vroeg of het college niet al veel eerder had kunnen beginnen met ‘voorsorteren’ op de uitspraak van de Kroon, die al maanden werd voorspeld. Eggink reageerde door te zeggen dat inderdaad wel bekend was dat de staat de zaak zou verliezen, maar dat de strekking wel lastig te voorspellen was.
Stikstoftoets
Het ligt ook aan in welk stadium een project verkeert. Bij plannen waarbij sprake is van een onherroepelijk bestemmingsplan moet bij de vergunningverlening alsnog een stikstoftoets volgen. Als de toetst wordt doorstaan kan de bouw beginnen. Mocht dit niet zo zijn, is aanpassing van het project nodig. Stikstofreductie is onder meer mogelijk door de inzet van elektrische bouwmachines, maar die zijn nog op grote schaal verkrijgbaar en nog veel duurder dan conventioneel materieel.
Gevolgen
Het college werkt aan voorstellen die moeten leiden tot de broodnodige woningbouw. De komende tijd moet duidelijk worden wat de stikstofuitspraak betekent voor Lochem. De Raad van State oordeelde dat de vrijstellingen die zijn verleend, in strijd zijn met het Europese natuurbeschermingsrecht. Dit leidt niet tot een algehele bouwstop. Net als in de situatie vóórdat de bouwvrijstelling werd ingevoerd, blijft het mogelijk om per project onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof. Daarbij spelen de grote van het project en de afstand tot gevoelige natuur een rol.