Dit is de derde aflevering uit een serie berichten over StadsProat. Iedere donderdagochtend van half elf tot twaalf uur is iedereen welkom in het Stadshuus aan de Markt in Lochem voor een kop koffie of thee. Daar kan bovendien informeel en vrijblijvend worden gepraat met medewerkers van Viverion, ‘t Baken, LochemEnergie, Stichting Welzijn Lochem (SWL) en het Stadshuus. Het motto: Vragen staat vrij en domme vragen bestaan niet.
LOCHEM – Het Stadshuus heeft zich inmiddels wel bewezen. In het gebouw aan de Markt wemelt het van de sociaal-maatschappelijke activiteiten. De huurders weten inmiddels de weg wel te vinden. Voor veel inwoners van Lochem mag de drempel nog wel wat lager. Dat gaat de komende tijd letterlijk en figuurlijk gebeuren. Na anderhalf jaar van voorbereiding komt een forse verbouwing steeds dichterbij.
Bestuurslid Alice te Wechel is als ‘projectleider verbouwing’ nauw betrokken bij de hele operatie. Plannen maken, subsidies en offertes aanvragen en in gesprek gaan met bedrijven die het werk gaan uitvoeren. Dergelijke projecten zijn haar niet vreemd, want ze was tot haar pensionering in april producten- en dienstenmanager huisvesting bij de Nationale Politie. En daarvoor had ze een eigen bureau dat bedrijven en overheden hielp bij onder meer verbouwingen.
Inzetten
“Toen mijn pensioen er aan kwam, ging ik nadenken over vrijwilligerswerk. Ik wil me graag inzetten voor de lokale samenleving. Toen ik me meldde bij het Stadshuus bleken ze daar grote behoefte te hebben aan bestuursleden met specifieke expertises, dus dat kwam goed uit”, zo vertelt ze.
De doelstelling van de verbouwing is de toegankelijkheid en zichtbaarheid van het gebouw vergroten. Tot de opdracht behoort ook uitbreiding van de capaciteit en een upgrade van de huiskamer. De grote portiek, die nu vaak het midden houdt tussen een fietsenstalling en een hangplek, wordt dichtgemaakt. Samen met de huidige hal wordt daar een hele nieuwe zaal gerealiseerd. De ramen die nu nog de huiskamer sieren worden hergebruikt in de portiek.
Bouwpartners
“Ook duurzaamheid en hergebruik van materialen is een belangrijk uitgangspunt voor ons”, zegt Alice te Wechel. “Dat stelt ook eisen aan de bedrijven waarmee we in zee gaan. Uiteindelijk zijn Kreunen Bouw en installatiebedrijf Kimenai gekozen voor de uitvoering. En het Lochemse bedrijf Julia+ gaat ons helpen bij de herinrichting van het interieur.” Er komt verder een nieuw toilet voor minder validen. Het huidige exemplaar zit ergens verstopt in de kelder.
De entree komt aan de zijde van de Markt en de ramen van de huiskamer worden groter zodat buiten beter is te zien wat er binnen gebeurt. Er komen uitslaande deuren die toegang geven tot een klein terras en die tevens dienstdoen als nooduitgang. Binnen wordt de huiskamer optisch in tweeën gedeeld, zodat er verschillende dingen tegelijk kunnen gebeuren. De bar krijgt een centrale plek.
Tweede kwartaal
Eind deze maand gaat een inrichtingsgroep aan de slag, bestaande uit vertegenwoordigers van gebruikers van het gebouw. De hoop bestaat dat het benodigde sloopwerk net voor het einde van dit jaar kan starten. Begin tweede kwartaal van 2024 moet het werk klaar zijn. “Ik heb onze partners erop gewezen dat ik geen uitloop qua tijd en geen stijging van kosten accepteer”, zegt Alice te Wechel. “Daarvoor ontbreken ons de middelen.”
De operatie heeft groen licht gekregen nu de Provincie Gelderland subsidie heeft toegezegd. Geld komt verder van het Oranjefonds, het VSB Cultuurfonds en de Rabobank. De begroting van bijna een half miljoen is op 35.000 euro na gedicht. De gemeente Lochem verstrekt een lening.
Uitstraling
Met de verbouwing wil het Stadshuus een nieuwe frisse uitstraling realiseren. Een nieuw logo en huisstijl benadrukken dat te zijner tijd nog. En een activiteitencommissie gaat zelf aanbod van activiteiten bedenken, maar gaat ook de activiteiten van gebruikers van het gebouw bundelen en uitdragen. “We moeten zaken slim koppelen en de verbinding zoeken. Uiteindelijk mogelijk ook met andere organisaties in Lochem”, zo blikt Alice te Wechel vooruit.
Vragen over het Stadshuus kunnen elke donderdag worden gesteld aan een vertegenwoordiger van de organisatie die dan aanwezig is tijdens StadsProat. Het Stadshuus faciliteert de partijen die dit koffie-uurtje organiseren en stelt de huiskamer hiervoor ter beschikking.