Kunstenaar Valentijn presenteert expositie ‘Lichtval’ in Stadshuus

0
Kunstenaar Valentijn exposeert in het Stadshuus (bron: valentijnlaren.nl)

LOCHEM – ‘Lichtval’ is de titel van de expositie die sinds maandag is te zien in het Stadshuus in Lochem. Een toepasselijke titel, want bij werk van de uit Laren (NH) afkomstige kunstenaar geldt dat het spel van licht en schaduw het beeld versterkt. Inspiratie en materiaal vindt Valentijn Zwanikken in de natuur of in afgedankt materiaal.

Valentijn, die zijn voornaam als ‘artiestennaam’ gebruikt, is van huis uit meubelmaker. In 2016 besloot hij zich ook als kunstenaar te profileren. “Ik was al gewend om met verschillende materialen te werken en meubels maken is ook een creatief proces. De stap van ambacht naar kunst was toch nog best lastig. Veel proberen, met af en toe tegen mislukkingen aanlopen. Maar ik was vooral op zoek naar een eigen stijl”, zo legt hij uit.

Eigen stijl

Een niet onbelangrijk deel van die eigen stijl is een wit vlak van meest 80 bij 80 centimeter waarop met de meest uiteenlopende materialen wordt gewerkt. Blaadjes en stukjes koper zijn slechts twee voorbeelden. Doordat sprake is van 3D en reliëf doen lichtinval en schaduwwerking ertoe. Spelen met licht is een belangrijk onderdeel geworden van de stijl van Valentijn.

Het werk met de genoemde stukjes koper is een goed voorbeeld van het wordingsproces. De kunstenaar zag een zwerm vogels, waarbij de vleugelslagen zorgden voor een spel van licht en donker. Hij zegt: “Het uiteindelijke werk ontstond pas later, nadat ik op de hei een zwem bijen zag. Dat werd de definitieve inspiratiebron voor dit werk.” De gebogen stukjes metaal bieden op zich al een interessant schouwspel, maar met het verhaal erbij gaat het letterlijk ‘leven’.

Kijken

Door te kijken in de natuur ziet Valentijn steeds beelden en materialen die hij gebruikt in zijn werk. Maar ook recyclebare materialen kunnen voor inspiratie zorgen. Verwondering en verbazing vormen de basis van veel werk. Hij legt dingen vaak vast op een foto om het later terug te kunnen kijken en uit te werken.

Het spel met licht komt tijdens de tentoonstelling in het Stadshuus ook tot uitdrukking in een werk met doorzichtige vormen van epoxy (zie foto onder dit bericht). Loop er langs en zie het licht steeds veranderen. Dit geldt voor de meeste werken van Valentijn. Er niet vanaf één plek naar kijken, maar langzaam bewegen en blijven kijken. Dan komt het spel van licht en schaduw het best tot z’n recht.

Kunstcommissie

Henk Smits is lid van Kunstcommissie van het Stadshuus. Door zijn werk als interieurontwerper kwam hij in contact met meubelmaker Valentijn. “Ik heb zijn ontwikkeling naar het kunstenaarschap van redelijk nabij meegemaakt. De tijd is rijp om zijn werk ook in Lochem te laten zien”, zegt Smits. De tentoonstelling op de eerste verdieping van het Stadshuus is te zin tot en met 6 juli. De toegang is gratis.

Tentoonstelling ‘Lichtval’ door Valentijn
Stadshuus, Markt 3 Lochem
21 mei t/m 6 juli
Toegang: gratis
Meer op: valentijnlaren.nl

Een voorbeeld van een kunstwerk van Valentijn, met licht- en schaduwwerking (bron: valentijnlaren.nl)