Markt en Stadshuus op zaterdag 8 juni feestelijk geopend

0
Detail van een flyer over de opening (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – De vernieuwde Markt en het verbouwde Stadshuus zijn op zaterdag 8 juni aanleiding voor een feestje. Na de officiële openingen door de wethouders Ria Leliveld en Wendy Goodin zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur live-muziek en diverse activiteiten voor jong en oud. 

De Markt heeft een veelomvattende herinrichting achter de rug. Het Stadshuus is sinds vorig najaar ook flink op de schop genomen. De entree is vernieuwd en er kwam een nieuwe ruimte bij; de Marktzaal. Binnen is de inrichting vernieuwd en gemoderniseerd.
Tussen de Markt en andere plekken in het centrum van Lochem is meer eenheid ontstaan.

Fontein

Wethouder Ria Leliveld: “Ik ben echt heel blij met dit resultaat. Veel dank aan iedereen die hier hard aan heeft gewerkt. Het is een fijne, gezellige plek geworden met ruimte voor ontmoeting. Meer groen en meer plekken om gezellig te zitten. Met een jeu de boulesbaan en een schaakbord binnen handbereik. Wat wil je nog meer. En natuurlijk niet te vergeten het spetterend middelpunt: de fontein. De vernieuwde Markt en het Stadshuus dragen zo echt bij aan een levendige binnenstad waar volop plek is voor ontmoeten.”

De keitjes op de grote Markt maakten plaats voor andere bestrating. De keitjes zijn echter niet verdwenen. Ze liggen nu op plekken waar bezoekers niet hoeven te lopen. De keitjes zijn onderdeel van de historie van de binnenstad en blijven deels het beeld bepalen. Het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem maakte zich hard voor een historische tijdlijn van 10 meter langs de Gudulakerk, met daarop de Lochemse geschiedenis in vijfendertig verschillende teksten. Deze teksten zijn ook terug te vinden op enkele zitplaatsen op de Markt. Op de hoek van de zitplaatsen ligt een tegel met daarop een stukje geschiedenis van Lochem.

Feest

De feestdag op 8 juni begint met een opening voor de vernieuwde ingang van het Stadshuus. Aansluitend zijn er in het Stadshuus verschillende demonstraties en buiten zijn er activiteiten die gratis toegankelijk zijn. Daaronder een stadswandeling, torenbeklimming, een springkussen en voor de kinderen tot 12 jaar is er een gratis ijsje tegen inlevering van een kleurplaat. De kleurplaat is vanaf donderdag 23 mei af te halen bij de winkels aan de grote Markt.

Hieronder een detailafbeelding van een flyer, met het programmaoverzicht:

Programmaoverzicht uit een flyer (bron: gemeente Lochem)