Sportclub Lochem 100 jaar – Deel 7 (slot): Art Langeler

1
Art Langeler, eerder dit jaar te gast bij De Toekomst (foto: LochemsNieuws)

Sportclub Lochem bestaat 100 jaar. Rond deze datum plaatsen we een reeks verhalen over de club. Het gaat om de geschiedenis (in delen) en een aantal interviews met clubcoryfeeën als Wim Meutstege, Jaap Jacobs en Art Langeler. De teksten verschenen eerder – soms in iets andere vorm – in de huis-aan-huis verspreide jubileumkrant van de club. Dat is een uitgave van PlanYourEvent. De redactie was in handen van LochemsNieuws.

Fototentoonstelling
De foto’s komen uit de omvangrijke collectie van Dick Lammertink. Die collectie vormde de basis voor een tentoonstelling die de komende maanden op verschillende locaties in Lochem is te zien. Onder dit bericht staat een overzicht.

Art Langeler: ‘Ik wens Sportclub Lochem een voortrekkersrol toe’

LOCHEM – Art Langeler (47) was al vroeg verliefd op de bal. ,,Mijn ouders kregen me als kleine jongen alleen mee voor een wandeling of uitje als de bal ook mee mocht’’, zo herinnert hij zich. En op zaterdag fietste hij, na zijn eigen wedstrijd met Spc lochem, met een vriendje en zijn vader naar Almen. Vader Langeler voetbalde bij SV Almen. Art was ook daar bijna de hele dag met de bal in de weer.

Bedeesd jongetje
,,Ik was vroeger op school een nogal bedeesd en bescheiden ventje. Maar ik kon goed voetballen en zo wist ik toch me toch enige status te verwerven ten opzichte van de andere jongens.’’ Op 6- of 7-jarige leeftijd werd hij lid van Sportclub Lochem. ,,Ik moest eerst een jaarop gym van mijn ouders, dat was prima voor mij. Toch ging voetballen me veel beter af en ik heb ook altijd wel in de hoogste jeudteams gespeeld.’’

Herinnneringen
Van zijn tijd bij Lochem heeft hij de warmste herinneringen aan Dick Lammertink en James Heipon. De eerste omdat het een ‘fijne vaderlijke man’ was en de tweede vanwege zijn gedreven manier van trainen. Wat spelers betreft trok hij op met Erwin Pompe en de familie Siebelink. Met hen heeft hij nog altijd  contact.

Talent
Het talent van Langeler bleef niet onopgemerkt en De Graafschap meldde zich voor zowel Art als Sander Siebelink. Beiden vertrokken naar de roemruchte Vijverberg. Een jaar later debuteerde Art voor de Graafschap 1 en hij bracht het tot ongeveer 20 wedstrijden in het 1e elftal.

Art Langeler (foto PR)

Feijenoord
Landelijk was Feijenoord de favoriete club van Art Langeler. ,,Als je als 12-jarige jongen een keer in een volle Kuip bent geweest dan pakt het virus je vanzelf’’, zo legt hij uit. Inmiddels is hij niet meer zo fanatiek als vroeger voor de Rotterdamse Club en door zijn verblijf bij PSV heeft ook die club zich een plek in zijn hart verworven.

Onderwijs
Het had niet veel gescheeld of hij was verloren gegaan voor de voetballerij. Hij was lange tijd trainer bij onder meer de jeugd van PEC Zwolle en AGOVV, en eerste-elftal-trainer bij Colmschate en Rohda Raalte. Daarnaast was hij docent sport & beweging bij Landstede. ,,Ik was op een gegeven moment wel klaar met het trainen van amateurs. Dat kwam vooral omdat je naast je gewone werk veel avonden en volledige weekenden weg was. Toen ik de kans kreeg om richting directie van de scholengemeenschap op te schuiven voelde ik daar dus veel voor. De keus was eigenlijk al gemaakt.’’

Zwolle
Het was 2008 toen FC Zwolle – zoals PEC toen nog heette – kwam om hem te halen als hoofd-opleidingen. Niet veel later werd de trainer van Zwolle ontslagen en ontstond de situatie dat Art de enige man binnen de club was die de papieren op zak had om coach betaald voetbal te worden. Hij begon op 1 januari 2010. Het idee was dat hij het lopende seizoen zou afmaken. Hij bleef uiteindelijk drie-en-een-half jaar.

Jaap Stam
Hij herinnert zich een moeilijke start. Vanuit het niets hoofdtrainer in het betaald voetbal zijn met mannen als Jaap Stam en Bert Konterman om je heen is niet zomaar iets. ,,We moesten aan elkaar wennen en het begin was duidelijk ‘ervaringsleren’ . toch is het erg goed gegaan, we hebben in de jaren meer gewonnen dan verloren en een schitterende tijd gehad. Met Jaap Stam en Bert Konterman heb ik overigens een prima relatie opgebouwd, we hebben nog veel contact.’’

Adrenaline
Langeler zegt: ,,Ik ontdekte toen het enorme verschil tussen het amateur- en betaald voetbal. Bij een profclub is de euforie bij winst, maar ook de teleurstelling bij verlies  vele malen heftiger dan bij de amateurs. De adrenaline die je ervaart bij succes is onvoorstelbaar, de heftige emoties en boosheid bij verlies ook… hier kan je alleen over meepraten als je het meemaakt.’’

PSV
Iedereen verwachtte  dat Art na PEC Zwolle bij een andere club aan de slag zou gaan als hoofdtrainer. De aanbiedingen waren er ook. Toch koos hij ervoor om hoofd-opleidingen bij PSV te worden. ,,Velen versleten mij voor gek maar ik heb er geen moment spijt van gehad. In Eindhoven ging het om een uniek project. De hele jeugdopleiding daar moest op een hoger plan worden getild. Spelers kopen wordt steeds moeilijker voor Nederlandse clubs en investeren in de eigen opleiding loont daarom’’, aldus Langeler. Het werken met jonge ambitieuze mensen heeft zijn passie, dus voelde hij zich in Eindhoven op zijn plek.

Contract
Art heeft 4 jaar bij PSV gewerkt en schitterende dingen meegemaakt. Ik ben de hele wereld over gereisd en heb enorm veel leuke en goede mensen ontmoet. We hebben van alles veranderd in de Brabantse topsport-wereld en we zien nu het resultaat met steeds meer jeugdspelers in het 1e elftal van PSV. Het was achteraf dus ook prima voor mijn cv en netwerk.’’

Jong Oranje
Na 3,5 jaar bij PSV kwam de KNVB voorbij met de vraag of hij Jong Oranje onder zijn hoede wilde nemen. Aanvankelijk in combinatie met het werk bij PSV maar sinds 1 juli 2017 is hij fulltime in dienst. De pijlen zijn  gericht op het EK onder 23 jaar van 2019. Via die weg zijn ook de Olympische Spelen van 2020 bereikbaar. Daarnaast is Art op het moment verantwoordelijk voor alle nationale jeugdteams, eigenlijk een rol die hij bij PSV ook had.

Clubtrainer
Op dit moment (februari 2018) neemt Langeler bij de KNVB een aantal taken waar van de technisch directeur die er momenteel officieel niet is. Hij vindt het overigens lastig dat hij maar af en toe over zijn selectie kan beschikken. Om die reden weet hij ook nagenoeg zeker dat zijn volgende klus toch weer bij een club zal liggen. ,,Het werken met spelers op het  veld elke dag en het toewerken naar een prestatie in het weekeinde is vele malen intenser en spannender dan alleen de interlandweken. Hier verlang ik wel weer naar…’’

Wens voor Lochem
Art Langeler heeft een wens voor het jarige Sportclub Lochem. ,,Ik was er een tijdje geleden op bezoek en het valt mij op dat er nog zoveel onwetendheid is . De voetbalwereld is nogal conservatief maar er zijn goede voorbeelden van ontwikkelingen die het spel zoveel leuker maken. Ik wens Sportclub Lochem dat ze wat dit betreft een voortrekkersrol in de regio kunnen pakken, en gezien de gedrevenheid en het enthousiasme dat ik meemaakte geloof ik hier ook in!

De foto-expositie ‘100 jaar Sportclub Lochem’ is te zien:
– 9 t/m 24 juli: Huize Gudula
– 24 juli t/m 7 augustus: De Hoge Weide
– 7 augustus t/m 4 september: Hal van het gemeentehuis
– 4 t/m 18 september: Het Stadshuus

Dit was de laatste aflevering in deze serie rond het 100-jarige bestaan van Sportclub Lochem. LochemsNieuws dankt alle betrokkenen binnen en buiten de club voor de samenwerking.

1 REACTIE

  1. Allemaal gelezen en er van genoten maar heb er eigenlijk een gemist namelijk Eric Manders hij was dan wel een import Lochemer,maar heeft het via de Sportclub ook wel best ver geschopt.

Comments are closed.