Slechts 1,5 procent woningen in de gemeente is aardgasvrij

0
Foto ter illustratie (Afbeelding van Thomas Breher via Pixabay)

LOCHEM/GORSSEL – Slechts 1,5 procent van de woningen in de gemeente Lochem is aardgasvrij. Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall waarbij de stand van zaken op het gebied van de warmtetransitie in kaart is gebracht. Het gaat hierbij om koopwoningen. De verschillen zijn groot. Zo is de gemeente Duiven de koploper in Gelderland met ruim 60 procent gasloze woningen. Landelijk spant Purmerend de kroon met dik 70 procent.

De ontwikkeling van gasloos wonen lijkt te maken te hebben met de mate van nieuwbouw. De meeste nieuwe woningen krijgen geen gasaanssluiting meer. In de gemeente Lochem is de afgelopen jaren niet veel gebouwd. Voor de komende jaren zijn er wel plannen voor 850 tot 1350 nieuwe woningn.

Warmtepompen

Bij bestaande woningen is het aan de eigenaar. Die moet willen investeren in bijvoorbeeld aan warmtepomp. In de gemeente Lochem is 2,2 procent van de koopwoningen voorzien van een warmtepomp. Daarmee scoort Lochem niet zo slecht want het kleine Rozendaal heeft de meeste warmtepompen en scoort 2,8 procent. In heel Gelderland is dit 0,8 procent.

In dichtbevolkte stedelijke gebieden worden woningen steeds vaker verwarmt via stadsverwarming. Dit is in de gemeente niet aan de orde. In Gelderland hangt 3,7 procent van de woningen aan zo’n warmtenet.

lees verder onder de interactieve kaart…

Waterstof

Een cv-ketel op waterstof kan naast een warmtepomp en stadsverwarming ook een duurzaam alternatief zijn voor aardgas. Bij de verbranding van waterstof komt namelijk geen CO2 vrij. Ook kan de huidige infrastructuur, het aardgasnet, voor een groot deel blijven liggen. Voor waterstof als warmtebron is echter meer onderzoek nodig. Daarnaast gebruikt een voor waterstof geschikte cv-ketel ongeveer vier keer zoveel energie als een vergelijkbaar huishouden met een warmtepomp zou gebruiken.

In Lochem staat een proef met verwarming via cv-ketels op waterstof op stapel. Vattenvall onderzoekt met TU Delft of waterstof aardgas kan vervangen als brandstof in gascentrales, om zo CO2-vrij stroom en warmte te kunnen produceren. ‘Technisch is dit haalbaar, het wachten is nu op grote volumes betaalbare, groene waterstof’, zo stelt Vattenfall.

Grote stappen

De onderzoekers concluderen dat er nog grote stappen nodig zijn om de klimaatdoelen van 2050 te halen. De diversiteit van het Nederlandse woningbestand maakt generieke oplossingen lastig. Er zijn meer individuele oplossingen nodig.

Arno van Gestel, commercieel directeur Warmte bij Vattenfall Nederland: “In de warmtetransitie in de gebouwde omgeving is ontzettend veel klimaatwinst te behalen door woningen en bedrijven aardgasvrij te maken en duurzaam te verwarmen. Er is veel behoefte aan betaalbare alternatieven voor aardgasvrij wonen voor verschillende typen gebouwen en woonomgevingen. Als Vattenfall zijn we actief in de warmtetransitie: we investeren in warmtenetten en de verduurzaming daarvan, we ontwikkelen warmtepompen en sinds kort bieden we onze klanten ook groen gas aan. Zo willen we via verschillende routes bijdragen aan de versnelling van de warmtetransitie.”

De conclusies van het onderzoek een meer kaarten en cijfers zijn te vinden op de website van Vattenfall.