Lochem op twee na duurzaamste gemeente van Gelderland

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Lochem staat op de derde plaats op de lijst van duurzaamste gemeenten van Gelderland. Qua groene tuinen – dus zonder veel tegels of klinkers – staat de gemeente landelijk zelfs op de tweede plek, na Bloemendaal en net voor Wassenaar. Een derde van de particulieren in de gemeente heeft eigen zonnepanelen. Lochem scoort wel onder het landelijk gemiddelde als het gaat om het aantal aanvragen duurzaamheidssubsidie (ISDE) door particulieren.

De duurzaamheidsindex is opgesteld door energiereus Vattenfall. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Cobra Groeninzicht. Er is gekeken naar duurzaamheidsmaatregelen van inwoners. Bedrijven zijn buiten beschouwing gebleven. De gemeente Lochem scoort vooral goed door het relatief lage percentage tuinen dat is bestraat. Bij 19,2 procent van de tuinen is dit nog het geval. Lochem deed ik dit jaar weer mee aan de campagne ‘tegelwippen’.

Subsidies

In Gelderland moet Lochem alleen Doesburg en Maasdriel voor laten gaan. Naast de groene tuinen scoort de gemeente goed door het aantal woningen met eigen zonnepanelen (33,3 procent). Het aantal aanvragen voor duurzaamheidssubsidies blijft duidelijk achter bij het landelijk gemiddelde. Er werden 615 aanvragen per 10.000 inwoners geteld. Ter vergelijking: In Staphorst zijn dit 1692 aanvragen. Weinig aanvragen betekenen overigens niet per sé slecht nieuws. Mogelijk betalen veel particulieren de verduurzaming uit eigen zak.

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat grotere steden veel slechter scoren dan kleinere gemeenten. In Gelderland scoort Arnhem het laagst. Landelijk vallen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag op door een erg lage score bij zowel aantal daken met zonnepanelen als bij groene tuinen. Het Zuid-Hollandse Schiedam is het ‘slechtste jongetje van de klas’ met een score die 55 procent onder het landelijk gemiddelde ligt.

Provincies

Het Drentse Tynaarlo is de duurzaamste gemeente van het land met een score van 71,2 procent boven het gemiddelde. Het Zeeuwse Borsele – bekend van de kerncentrale – volgt als tweede. Qua provincies scoort Gelderland bovengemiddeld (+12,2%) en komt hiermee op de vijfde plaats op de ranglijst. Drente staat bovenaan met +29,7 procent.

Alle gegevens, met interactieve kaarten, zijn te vinden op de onderzoekspagina op de website van Vattenfall.