Bijna derde van Lochemse tuinen is ‘versteend’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Bijna een derde (29,9%) van de tuinen in de gemeente Lochem is ‘versteend’, oftewel: grotendeels verzien van tegels, stenen of beton. De kern Lochem spant de kroon met 38,2%, op geringe afstand gevolgd door Laren (35%) en Almen/Harfsen (33,1%). Gorssel/Eefde (23,4) en Barchem (26) doen het iets beter. In het buitengebied van de gemeente is 27,4 procent versteend. Hoge percentages? Valt relatief nog mee, want de gemiddelde verstening van Nederlandse gemeente bedraagt maar liefst 39,8 procent.

Dit blijkt uit cijfers die via de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten (DiNG) van energiebedrijf Vattenfall naar buiten zijn gebracht en die zijn gebaseerd op onderzoek van Cobra Groeninzicht. Verstening is slecht voor de waterhuishouding. Hemelwater dat op steen valt verdampt deels in plaats van dat het de bodem in zakt en zo helpt het grondwater op peil te houden. De gemiddelde verstening ligt in Gelderland op 33 procent.

Middenmoter

De Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten neemt verder gegevens mee over het aantal aanvragen voor een Investeringsubsidie Duurzame Energie (ISDE) en het aantal huishoudens dat zonenergie opwekt. De scores op deze drie terreinen wordt gebundeld tot de score op de Duurzaamsheidsindex. Lochem scoort een 2,5 en dat is goed voor een plek in het bovenste deel van de middenmoot. Ter vergelijking: de duurzaamste gemeente van het land is Loppersum in Groningen dat een 5,9 scoort. Diemen is de minst duurzame gemeente en scoort een -0,7.

In de top-10 komen alleen gemeenten voor uit Groningen, Drenthe en Overijssel, met uitzondering van het Zeeuwse Veere dat op de 10e plek staat.

14,3 procent heeft zonnepanelen

In de gemeente Lochem heeft 14,3 procent van de huishoudens zonnepanelen. Dat is net boven het landelijk gemiddelde (9%). Ook hier is Loppersum koploper met 33,6 procent. Amsterdam en Rotterdam bungelen onderaan de ranglijst met slechts 2 procent.

Wat betreft de ISDE-subsidie worden 112 aanvragen uit de gemeente Lochem gemeld. Dit komt redelijk overeen met landelijke gemiddelde van 50 aanvragen per 10.000 huishoudens.

De Duurzaamheidsindex is te vinden op de website van Vattenfall: KLIK HIER

: