PvdA stelt vragen over woningbouw Detmerskazerne Eefde

0
Detmers Kazerne Eefde (archieffoto; LochemsNieuws)

EEFDE/LOCHEM – De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over het uitblijven van nieuwbouw bij de Detmerskazerne in Eefde. Het bestemmingsplan is al drie jaar geleden vastgesteld door de gemeenteraad. Sindsdien is het vooral stil gebleven. De dorpsraad Eefde kreeg ook geen informatie, zo blijkt uit een vorige week ontvangen brief aan college en raad.

De PvdA wil weten waarom niet is gestart met de woningbouw en waarom de dorpsraad zo lang niet is geïnformeerd over de stand van zaken. Een andere vraag is of de belangrijke rol die een marktpartij speelt in het geheel van invloed is op realisatie van het bouwplan.

Betaalbare woningen

‘Krijgt de jeugd in Eefde binnen afzienbare tijd de kans, in Eefde, op een betaalbare nieuwbouwwoning (zowel huur als koop)?’, zo schrijft de PvdA. Dit geldt ook voor betaalbare levensloopbestendige woningen. De sociaaldemocraten willen verder weten wat het prijsniveau wordt van de nieuw te bouwen woningen voor de genoemde doelgroepen. En wat de verhouding wordt van goedkoop, middelduur en duur?

De PvdA stelt dat het lijkt alsof de woningbouw in de gemeente eerder vertraagt dan versnelt. ‘Wat heeft u als college nodig om te komen tot een versnelling in de bouw van betaalbare woningen in de hele gemeente Lochem?’, zo luidt dan ook de vraag.

Onderzoek woningbehoefte

Ten slotte stelt de PvdA voor om op korte termijn onderzoek te laten doen naar de complete woningbehoefte in de gemeente. Verder wordt gewezen op eerdere signalen van De Industriële Kring Lochem (IKL) en jongeren in Gorssel dat er veel behoefte bestaat aan betaalbare woningen. De leden van IKL merken dat nieuwe werknemers geen woning kunnen vinden en de jongeren in Gorssel moeten uitwijken naar andere gemeenten omdat er niets betaalbaars is te vinden in het dorp.

Uit de woonafspraken tussen gemeente, woningcorporaties en huurdersverenigingen, die vorige week werden gepresenteerd, staat dat IJsseldal Wonen verwacht in 2021 te starten met de bouw van 20 sociale huurwoningen op het voormalige kazerneterrein in Eefde. Lees HIER het artikel over die afspraken.