Visie op warmtetransitie: Lochem streeft naar maatwerk

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com / bewerking LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – Hoe verwarmen we ons huis als we van het gas af gaan? De omslag naar andere warmtebronnen heet de warmtetransitie. De gemeente Lochem heeft laten onderzoeken hoe dit het beste kan worden aangepakt. De uitkomsten staan in de Transitievisie Warmte. Grote warmtenetwerken zijn bijna niet mogelijk. Maatwerk per woning is logischer.

Gemeenten spelen een belangrijke rol in de verandering die de komende decennia moet plaatsvinden. Iedere gemeente stelt dit jaar een Transitievisie Warmte (TVW) op. In die visie wordt onder meer aangegeven hoe de gemeente de omslag wil maken. Het college legt de TVW nu voor aan de gemeenteraad.

Maatwerk

Het adviesbureau Witteveen+Bos deed het onderzoek. Er blijken in de gemeente Lochem weinig mogelijkheden te zijn om grote warmtenetten aan te leggen. Dit komt doordat er veel verschillende soorten woningen zijn en een groot buitengebied. Maatwerk is daarom een logische benadering, zo luidt de conclusie.

Wethouder Duurzaamheid Henk van Zeijts: “We gaan daarom geen wijken aanwijzen waar op korte termijn de aardgasaansluiting gaat verdwijnen. Maatwerk per huis ligt veel meer voor de hand. Als inwoner kun je aansluiten op een logisch moment, zoals een geplande verbouwing. En dan kiezen voor (extra) isolatie en bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. We gaan mensen daar natuurlijk wel bij helpen”.

Campagne

De komende jaren organiseert de gemeente een communicatiecampagne om inwoners zo goed mogelijk te informeren over de warmtetransitie. Inwoners kunnen nu voor informatie en hulp al terecht op www.regionaalenergieloket.nl/lochem en bij de energiecoaches van LochemEnergie. En uiteraard ook bij de lokale installatiebedrijven.

In 2050 van het gas af.

Alle gebouwen in Nederland moeten op zijn laatst in 2050 van het aardgas af. In de loop van de tijd zullen de technieken en de prijzen zich ontwikkelen, zo is de verwachting. De voorkeur voor alternatieven kan hierdoor verschuiven. De gemeente wil de ontwikkelingen volgen en de visie aanpassen als dat nodig is.

Lees HIER meer over de warmtetransitie en aardgasvrij wonen (externe link naar website LochemEnergie)