Roy Gommer uit Exel wist al vroeg dat ballonvaren zijn ding is

0
Wereldkampioen Roy Gommer geef gas (foto: LochemsNieuws)

EXEL/LOCHEM – Roy Gommer uit Exel werd anderhalve week geleden wereldkampioen ballonvaren bij de junioren. In Polen liet hij het hele internationale veld achter zich. De nu 27-jarige ballonvaarder wist al op zijn 12e dat ballonvaren zijn ding is.

Een junior van 27 jaar? In de meeste sporten hoor je op die leeftijd al lang en breed tot de senioren. In de wereld van de ballonvaarders is dit anders. Roy legt uit: “Je bent in principe tot je 30e junior. Dit heeft er onder meer mee te maken dat je pas vanaf je 16e je brevet kunt halen. Verder is geen sport die je als studerende jongere financieel kunt opbrengen. Je bent de eerste jaren meestal aangewezen op het gebruik van de ballon van anderen.”

Plaatsing WK

Door het behalen van het kampioenschap bij de junioren plaatste Roy zich voor het algemene WK dat volgend jaar in Slovenië wordt gehouden. Na een deelname aan zo’n algemeen WK is er overigens geen weg meer terug naar de junioren.

Het begon voor de van oorsprong Drentse ballonvaarder al toen hij als 12-jarige voor het eerst in een ballon stapte. Dat was bij Bert Stuiver uit Odoorn. “Dat vond ik geweldig. Ik ben toen ook meteen gaan werken in de crew van Stuiver om zoveel mogelijk facetten van het ballonvaren te leren kennen. Op mijn 19e ben ik voor het eerst zelfstandig in het mandje gestapt”, zo legt hij uit in de woonkeuken van Jan Oudenampsen in Exel. Jan is de oom van de vriendin van Roy en zelf een bekend ballonvaarder én voormalig Nederlands kampioen.

Opdracht lezen

Op de vraag wat zijn sterke punt is, antwoordt Roy: “Ik denk dat ik de opdrachten goed kan ‘lezen’ en altijd vrij rustig blijf. En mede dankzij mijn crew ben ik altijd op de hoogte van belangrijke data over windrichting en -snelheid.” Dat laatste is essentieel in de sport. Via kleine heliumballonnen wordt voor en/of tijdens de wedstrijd veel informatie verzamelend. “De windrichting en -snelheid variëren in de verschillende luchtlagen. Daar kun je slim gebruik van maken om je doel te bereiken.”

Die doelen zijn tegenwoordig vaak virtueel, in de vorm van door GPS-bepaalde 3D-doelen. De ballon moet zo snel mogelijk naar het doel worden gemanoeuvreerd. Daar drukt de ballonvaarder de knop van een zogeheten logger in, zodat de wedstrijdleiding kan bepalen of de opdracht juist is uitgevoerd.

3D-doelen

De 3D-doelen kunnen zich in de lucht bevinden. Vroeger moesten alle doelen op de grond worden aangegeven en moesten de ballonvaarders daar een zandzak op, of zo dicht mogelijk bij, laten vallen. Vooral als de wind de ballon onverwacht in een andere richting blies was het na de landing meten geblazen. “Je was vaak langer bezig met meten dan dat je in de lucht was”, zo herinnert Jan Oudenampsen zich.

Overigens maken de fysieke doelen op de grond nog altijd deel uit van wedstrijden. Voor de variatie en omdat het gewoon leuk is om een zandzakje zo dicht mogelijk bij een doek op de grond te mikken. Bij de tactiek van ballonvaren horen naast beheersing van het materiaal ook het bepalen van de juist startpositie en -tijd.

Regels

Een weetje: In Nederland is het aantal ballonnen dat aan een evenement mag deelnemen gebonden aan een maximum van 35. Deze regel betekent dat het houden van een internationaal toernooi hier nagenoeg onmogelijk is. Tijdens een algemeen WK gaan tot wel 150 ballonnen de lucht in.

Door de winst van Roy tijdens het junioren WK maakt Nederland kans om volgend jaar misschien wel 4 teams af te mogen vaardigen naar Slovenië. De selectie vindt plaats tijdens het Nederlands Kampioenschap. Ballonvaren is op de eerste plaats een individuele sport maar tijdens internationale wedstrijden is ook sprake van een landenklassement. Door de prestaties van Roy Gommer en van Martijn Hoogeslag uit Ootmarsum werd Nederland in Polen tweede, achter de Britten.

Teambuilding

Teambuilding heeft onder Nederlandse ballonvaarders geen hoge prioriteit. In het kader van het landenklassement worden wel de genoemde data over windrichting en – snelheid uitgewisseld, maar teams trekken verder niet veel samen op. Roy Gommers en Jan Oudenampsen kunnen zich voorstellen de teamvorming wat meer op de voorgrond komt te staan. De Zwitsers werken bijvoorbeeld al wél met een heuse bondscoach. De vorming van een ‘Team-NL’ zou gepaard moeten gaan met financiële ondersteuning. Een oranje shirt met een sponsornaam erop zou Roy Gommer niet misstaan.

Wie wel eens bij een wereldkampioen in het mandje wil stappen kan terecht op gommerballonvaarten.com. Via die weg biedt Roy commerciële ballonvaarten aan, vanaf de thuisbasis in het Drentse Dalen. Dichterbij huis biedt Jan Oudenampsen deze ook aan, via: luchtballon.nl.