Gemeente gaat wachttijden Wmo en Jeugdhulp te lijf

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem gaat de wachttijden te lijf die de afgelopen tijd zijn ontstaan bij de aanvragen voor de Wmo en Jeugdhulp. Hiervoor is dit jaar en volgend jaar in totaal 98.000 euro nodig voor (verlengde) inhuur van tijdelijke krachten.

Alleen al in juni kreeg de ‘t Baken 180 aanvragen Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) binnen. Dat is een record. Er staan nog zo’n 100 aanvragen op een wachtlijst. Het college van burgemeester en wethouder schrijft in een raadsvoorstel dat inwoners zich vrijer voelen om een aanvraag te doen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. Huisbezoek voor onderzoek is vaker mogelijk en de huishoudelijke hulp kan weer worden ontvangen.

Jeugdhulp

De wachtlijst is volgens het college niet binnen de reguliere bezetting van ‘t Baken af te handelen. Dit leidt tot klachten en extra telefoonverkeer.

Als het gaat om Jeugdhulp is al langer sprake van een toename van de problematiek. Door de beperkende maatregelen door corona krijgen meer jongeren problemen. Het gaat met name om toenemende behoefte aan GGZ-begeleiding. Een aanvraag direct in behandeling nemen lukt niet meer. Nu is een wachtlijst voor de intake door ‘t Baken ontstaan. Dat is extra pijnlijk omdat vaak ook een wachttijd geldt voor daadwerkelijke behandeling.

Extra inzet

Voor de behandeling van Wmo-aanvragen staat een wettelijke termijn van 8 weken. Om binnen deze termijn te blijven is extra inzet nodig bij de teams Wmo en Jeugd. Het college stelt voor om lopende inhuurcontracten te verlengen en een extra consulent in te huren voor de Wmo. Verlenging van lopende contracten heeft als voordeel dat het daarbij gaat om ingewerkte medewerkers.

De ingreep kost voor dit jaar 80.400 euro en nog eens 17.600 euro voor 2022. De extra consulent moet op 1 september beginnen.

Waarschuwing

Overigens waarschuwt het college dat de extra inzet niet toereikend kan zijn als het aantal aanvragen nog verder stijgt. Er zijn maatregelen in gang gezet die moeten leiden tot een efficiëntere werkwijze. De effecten hiervan worden naar verwachting pas zichtbaar in de loop van volgend jaar.