Rookmelders in huis verplicht vanaf 1 juli

0
Deel van de poster waarop burgemeester Sebastiaan van 't Erve de plaatsing van rookmelders aanbeveelt. De hele poster staat elders op deze pagina (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Vanaf 1 juli is het verplicht om thuis op elke verdieping minimaal één rookmelder te hebben hangen. Burgemeester Sebatiaan van ‘t Erve van de gemeente Lochem steunt de regionale campagne die mensen hierop wijst. Vanaf een speciaal ontwikkelde poster beveelt hij het aanbrengen van rookmelders aan bij de inwoners van de gemeente. 

Wie denkt rook, ook ‘s nachts in de slaap, wel te zullen ruiken, kan bedrogen uitkomen. In de slaap ruikt iedereen namelijk minder goed. Het geluid van een rookmelder is wél een goede waarschuwing in geval van brand. Als het eentje afgaat is vluchten vaak nog mogelijk.

lees verder onder de afbeelding…

Zo ziet de poster van de gemeente Lochem er in volle glorie uit (bron: gemeente Lochem)

Vluchtroute

Dick de Vries is districtscommandant van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Hij zegt: “Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van je woning minimaal één werkende rookmelder te hebben hangen, bij voorkeur in de vluchtroute.  Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande woningen gelden. Het invoeren van deze nieuwe wet heeft als doel levens te redden.”

“De meeste mensen hebben gelukkig al één of meerdere rookmelders in hun woning. Maar ik vind het verstandig dat het nu verplicht gesteld wordt. Zo maken we de kans op dodelijke slachtoffers door brand een stuk kleiner”, vertelt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve. “Daarom besteden wij in onze gemeente aandacht aan deze regionale campagne.”

Hoeveel rookmelders?

We hebben steeds meer elektrische apparaten in huis, waardoor het risico op brand toeneemt. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij uw eigen brandveiligheid. Naast het nemen van de maatregelen om brand te voorkomen is snelle alarmering bij brand cruciaal. Rookmelders zorgen hiervoor.

Er worden 3 veiligheidsniveaus gehanteerd: voldoende, beter en best. Het veiligheidsniveau voldoende houdt in dat je ten minste één werkende rookmelder hebt hangen op iedere verdieping in de vluchtroute. Vaak is dat de hal of de overloop. Je bent nog beter beschermd wanneer er ook rookmelders worden opgehangen in de slaapkamer. Voor de beste veiligheid plaats je ook rookmelders in alle overige ruimten waar brand kan ontstaan.

Veilig vluchten

Het is belangrijk dat men veilig naar buiten kan als er brand is. Hierbij kunnen de volgende tips van nut zijn:
1. Oefen het vluchtplan
Oefen regelmatig het vluchtplan met eventuele huisgenoten en/of kinderen. Zo weet iedereen hoe je snel en veilig naar buiten kunt bij brand.
2. Hang een vluchtsleutel op een vaste plek
Door het ophangen van een vluchtsleutel op een vaste plek op de vluchtroute, gaat bij het vluchten geen kostbare tijd verloren door zoeken naar de sleutel. Hang de sleutel op een makkelijk bereikbare plek, maar niet vanaf buiten zichtbaar en niet binnen bereik van buitenstaanders.
3. Sluit binnendeuren
Door ‘s nachts binnendeuren te sluiten, verspreidt brand en rook zich minder snel. Hierdoor ontstaat meer tijd om veilig te vluchten. Tijdens het vluchten bij brand is het ook verstandig om deuren achter zich te sluiten. Blijf bij rookontwikkeling laag bij de grond.

Handhaving

De verplichting om rookmelders te gebruiken is opgenomen in het Bouwbesluit. Omdat het gaat om privéwoningen is handhaving een probleem. De brandweer is niet bevoegd om te controleren en de gemeente kijkt ook niet makkelijk ‘achter de voordeur’, als daar al capaciteit voor zou zijn. Het Bouwbesluit stelt de gemeente wel in staat een boete op te leggen als wordt geconstateerd dat niet aan de plicht is voldaan. Mensen die de plicht in de wind slaan hebben wel kans om, in geval van schade door brand, problemen te krijgen met hun verzekeraar.

Voor meer informatie of persoonlijk advies over rookmelders: www.rookmelders.nl.

De brandweer heeft in de gemeente deze sleutelhanger verspreid (foto: LochemsNieuws)